Са догађаја
14/10/2021 u 16:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обиљежен Међународног дана смањења ризика од катастрофа

Сходно Сендаи смјерницама, Директорат за заштиту и спашавање ће и у наредном периоду наставити са активностима које имају за циљ смањење ризика од катастрофа

Поводом Међународног дана смањења ризика од катастрофа, Министарство унутрашњих послова  - Директорат за заштиту и спашавање је 13. и 14. октобра 2021. године организовало предавања дјеци у основним и средњим школама у: Подгорици, Даниловграду, Никшићу, Бару, Жабљаку, Пљевљима, Беранама, Андријевици, Рожајама, Мојковцу, Бијелом Пољу и Тивту. 

-Дјеца су од службеника Директората за заштиту и спашавање имала прилику да чују нешто више о смањењу ризика од катастрофа, са посебним освртом на поплаве, пожаре и земљотресе, те како  превенцијом могу и сами утицати на смањење ризика од катастрофа. Овим поводом ученици петог разреда ОШ "Сутјеска"  посјетили су Оперативно комуникациони центар 112-наводе из МУП-а.

-Црна Гора је у претходном периоду постигла значајне резултате у области смањења ризика од катастрофа, почев од израде Стратегије за смањење ризика од катастрофа са Динамичким планом активности за период 2018-2023. година; спровођења Међупредметног програма у области смањења ризика од катастрофа у основним и средњим школама; успостављања базе података о штетама од природних непогода, као и спровођење многобројних програма и пројеката у овој области у сарадњи са међународним организацијама. Такође,  у завршној фази је и израда Националне процјене ризика, веома важног документа којим ће се идентификовати ризици који угрожавају људе, материјална и културна добра и животну средину у Црној Гори-додају они. 

Сходно Сендаи смјерницама, Директорат за заштиту и спашавање ће и у наредном периоду наставити са активностима које имају за циљ смањење ризика од катастрофа.

-Подсјећамо, Генерална скупштина Уједињених нација 1989. године прогласила је 13. октобар Међународним даном за смањење ризика од катастрофа у циљу "промовисања глобалне културе разумијевања ризика и смањења катастрофа". Деценија од 1990. године проглашена је деценијом смањења ризика од  катастрофа, након чега слиједи Хиого оквир 2005-2015. На трец́ој светској конференцији Уједињених нација о смањењу ризика од катастрофа, која је одржана у марту 2015. године у Јапану, усвојен је Сендаи оквир за смањење ризика од катастрофа за период 2015-2030. Земље учеснице, стручњаци и организације цивилног друштва усагласили су се  са седам глобалних циљева, међу којима су: значајно смањење морталитета усљед катастрофа; смањење броја погођених особа; смањење штете од катастрофа на критичној инфраструктури  итд, те дефинисали обавезе држава у реализацији Сендаи оквира-поручили су из МУП-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:38