Obilježena godišnjica bitke na Košćelama / - FOTO: PRIJESTONICA CETINJE
15/07/2024 u 11:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Obilježena godišnjica bitke na Košćelama: 83 godine od čuvene bitke

Polaganjem vijenaca na spomen-ploču na Košćelama, danas je obilježeno 83 godine od najčuvenije bitke Trinaestojulskog ustanka.

Vijenac su, kako je saopštila ta gradska uprava, položili zamjenica gradonačelnika Prijestonice Cetinje Ana Novović, predsjednica Skupštine Prijestonice Cetinje Milena Vujović i predsjednik UBNOR-a Cetinje Borislav Pravilović.

Na spomen-ploču posvećenu Trinaestojulskom ustanku, vijenac su položili i predstavnici Mjesne zajednice Ljubotinjsko – građanske.

image

Obilježena godišnjica bitke na Košćelama

- FOTO: PRIJESTONICA CETINJE

- Bitka na Košćelama, iznad Rijeke Crnojevića, najveći je vojnički uspjeh u borbi protiv sila osovine tokom 1941. na prostorima Jugoslavije. Ljubotinjski i Gornjo-ceklinski gerilski odred sa 58 boraca u žestokoj osmočasovnoj borbi u noći između 14. i 15. jula 1941. godine sačekali su u zasjedi i uništili italijansku motorizovanu jedinicu od 800 dobro naoružanih i opremljenih vojnika - kaže se u saopštenju Prijestonice Cetinje.

Položen vijenac na Spomen-kosturnicu povodom obilježavanja 13. jula

Tom prilikom je poginulo preko 70 vojnika i starješina na strani okupatora, oko 700 ih je zarobljeno, a među njima je bilo preko 250 teže i lakše povrijeđenih dok su ustanici imali jednog ranjenog.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 07:51