Посјечена стабла у шумама на подручју општине Пљевља / -Б.Је.
19/12/2021 u 07:19 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Од концесија на шуму Општина Пљевља ће приходовати свега 15 одсто

Општина Пљевља је у овој години приход од концесија на шуме планирала на износ од 700.000 еура, а до 1.октобра у општинску касу слило се свега 124.791 еуро или 17,83 одсто од плана

У оквиру мјера реорганизације Управе за шуме локална управа у Пљевљима могла би да остане без значајних прихода по основу убирања концесија од експлоатације шума. Наиме, садашње законско решење да локалној управи иде 70 одсто прихода од концесија, а Управи за шуме 30 одсто, није пријхватљиво за вршиоца дужности директора ове државне установе Срђана Пејовића. Он каже да у појединим државама у окружењу значајно мањи проценат иде локалним управама, као и да у тим државама много се боље ради на чувању и узгоју шума.

image

Срђан Пејовић

-Б.Је.

- У Хрватској имамо ситуацију да пет одсто од концесија на шуме иде локалним управама,казао је Пејовић и појаснио да он не мисли да треба прибјећи таквом рjешењу али да стоји на становишту да проценат који иде локалним управама треба смањити.

- Мислим да би локалној управи требало омогућити да убира концесије у износу од десет до петнаест процената- сматра Пејовић који се залаже да цијене дрвета у државним шумама треба да буду веће и да приликом смањења процента од концесија, локалне управе неби биле на великом губитку. Притом би, каже он, Управа за шуме више средстава улагала на сеоском подручју гдје се врши експлоатација шума, а гдје локална управа издваја мала средства.

- Током љета имали смо продају дрвета у државним шумама и локална управа у Пљевљима је значајно више приходовала него у претходним годинама, када је кубик четинара даван концесионару по цјени од 13 еура - каже Пејовић уз појашњење да је планирано да се цијена једног кубика четинарског дрвета креће око 40 еура.

Одвезено на хиљаде кубика дрвета, а Бобово и Мељак немају асфалт

Да се ипак недовољно улаже тамо гдје се врши експлоатација шума мишљења су и појединим сеоским мјесним заједницама. Посебно је то видно у селима Бобово и Мељак, одакле је највише одвезено балвана у протеклим деценијама, а у истим још увјек није асфалтиран сеоски пут.

-Нико неби могао избројати колико је хиљада кубика најквалитетнијег дрвета одвезено са подручја Бобова, али ни колико су пута Бобовци добили обећање да ће им пут из правца Пљеваља бити асфалтиран. Нажалост шуме су експлоатисане и експлоатишу се али ми још увјек немамо асфалтни пут - каже предсједник МЗ Бобово Димитрије Јеловац.

Он је објаснио да тренутно Управа за шуме има веће расходе него приходе и да таква пракса није добра и да је стога неопходно извршити потпуну реорганизацију.

Када је у питању приход од концесија на шуме, Општина Пљевља је у овој години тај приход планирала на износ од 700 хиљада евра. Према званичном извјештају о реализацији буџетског плана до 1.октобра у општинску касу слило се свега 124.791 еуро или 17,83 одсто од плана. Локална управа на челу са предсједником општине Игором Голубовиће у предлогу буџета за наредну годину приход од концесије на шуму планирала је у износу од милион и стотину хиљада еура.

Уколико се погледају приходи од једног продатог кубика четинара по цјени од 13 и 40 еура, лако је уочити да је знатно већи приход када се продаја изврши по 40 еура.Међутим, ако се узме од 13 еура концесија у износу од 70 одсто, онда ће локална управа имати приход 9,1 еуро. По цијени од 40 еура, 15 одсто концесије обезбједиће Општини приход од шест еура, што је на сваки кубик посјеченог четинара губитак од 3,1 еуро.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 04:25