СА ПРОТЕСТА / - ФОТО: ДРАГАН СТОЈАНОВИЋ
20/11/2021 u 19:45 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одржан протест у Бару: Грађани траже истину након преране смрти породиље

Желимо да Општа болница у Бару буде установа у коју ћемо одлазити са надом, а не излазити са разочарењем, казала је Кастратовић

Група грађана „И ја сам један/на од многих” синоћ је одржала  мирни протест на тргу Владимира и Косаре у Бару, тражећи истину о узроку смрти породиље Ајле Хот (27), као и унапријеђење услова лијечења, набавку медицинске опреме у Општој болници Бар… То је пети протест, од којих су четри одржана у Бару, један у Подгорици након смрти породиље  Ајле  Хот, која је  преминуле  22. октобра у Клиничком центру, два дана након порођаја у  Општој болници Бар.

Супруг преминуле Ајле, Златан Хот казао је  да још чекају налаз обдукције.  

- Обесхрабрени смо. Ми се надамо да ће правда угледати лице дана и да ће моја дјеца сазнати истину. Надам се да нећу цијелог живота морати да се борим како би сазнао истину. Свако има право да сазна истину. Ми нисмо имали информацију ни да ће моја супруга бити оперисана, нисмо имали право на одлучивање, остали смо ускраћени за одговоре на бројна питања. Тог кобног дана мојој супрузи су дали 15 јединица крви… Не дај Боже никога да погоди ова судбина. Све да се докаже да је неко од љекара крив, ником не желим ову судбину, не желимо зло, само желимо правду - казао је Хот.

Група грађана са протеста су поручили да траже унапређење рада у Општој  болници Бар са посебним фокусом на:

- Унапређење услова за пружање медицинских услуга са акцентом на набавку неопходне опреме као што је инкубатор, нови ултразвук и нови цтг апарат, јачање капацитета медицинског кадра болнице, већу транспарентност и информисаност о правима пацијената.

Оганизатори су казали да неће одустати док не виде да је обећано испуњено, не утврде чињенично стање које је довело до трагичног догађаја, и док коначно правда не буде задовољења.

Нећемо се задовољити ријечима, обећањим која су нас много пута разочарала. Желимо да Општа болница у Бару буде установа у коју ћемо одлазити са надом, а не излазити са разочарењем. Унапређење услуга, навака инкубатора, новог ЦТГ апарата, нови ултразвук као И други апарати неопходни з апружање боље услуге од стране медицинског особља, јачање капацитет амедицинског кадра барске болнице, већа транспарентност о правима пацијената, смјена несавјесних љекара И медицинског особља, казала је Сара Кастратовић.

Током протеста грађани су  подсjетили  да су на састанку са менаџментом Опште болнице Бар  имали  много неприjатности, неразумjевања…

-Ми имао људске мотиве за борбу до циља. Нећемо одустати, казала jе Николина Апрцовић истичући да окупљени траже  одговорност за срмт породиље.

- Породица има основе сумње, коjи се тичу лиjечења моjе покоjне супруге и то се првенствено односи на благовремено доношење одлука. Апелуjемо на надлежне органе да истрага буде правична, обjективна без икаквог притиска, вjеруjем да ћемо добити jасне и истините информациjе и захтиjевам да се све чињенице изнесу jавно - поручио jе супруг преминуле Аjле, Златан Хот.

Са  претходних скупова jе упућен апел министарки здравља Jелени Боровинић Боjовић да формира независну комисиjу коjа ће испитати стање у Општоj болници Бар и да у тоj комисиjи буде и представник грађана и инспекциjе.

Након обраћања организатора вечерас jе приказан документарни филм са  исповjетима пациjената Опште  болнице Бар. Окупљени грађани сосили су транспаренте “Правда за Аjлу”, “Jуче jе била Аjла, сjутра могу бити jа”, “Стоп акушерском насиљу”…

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:07