Како сачувати борове / - фото: Д.С.
05/07/2021 u 12:17 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Бар није подржала уклањање црних еколошких тачака

Еколошко уређење овог простора требало је да буде најдоминантнији пропагадни материјал барске ривијере. Умјесто црних еколошких тачака добили бисмо вишеструку корист

Фондација „Инфо спорт ЦГ Бар”, предвођена предсједником Миодрагом Бановићем, годинама покушава реализацију пројекта „Еколошко уређење приобалног појаса општине Бар” за период од 20 година (2000–2020). Изабран је и експертски тим чија је мисија била да се у граду под Румијом укаже у каквом је стању природа у окружењу, и како побољшати квалитет животне средине. Но, како каже Бановић, након двадесетак година све је остало мртво слово на папиру.

– Еколошко уређење овог простора требало је да буде најдоминантнији пропагадни материјал барске ривијере. Умјесто црних еколошких тачака, баруштине, ругла, антипропаганде барског туризма и извора заразе, добили бисмо вишеструку корист, затворени и отворени олимпијски базен, чиме се стварају услови за развој пливачког и ватерполо спорта. Елиминисала би се црна еколошка тачка Шушањ, ауто-камп „Агава”, санирале би се отпадне воде као извор заразе за шушањску плажу, улаз у центар Бара добио би ново естетско лице, утицало би се на проширење хотелских капацитета, добили бисмо зелене површине са новим паркинг мјестима и са сасвим другим  изгледом локалитета који треба да буде огледало Бара – каже Бановић.

Наглашава да је планирана неопходна изградња заштитног зида на плажама.

– Изградњом заштитног зида на плажама Шушањ, Сутоморе, Чањ, Краљичина плажа, Велики пијесак, Утјеха, сачувао би се „остатак” борове шуме на шушањској плажи од даљег нестајања, проширио би се плажни простор и зауставило одвлачење плажног материјала у море приликом јаког југа и великих таласа. Кад је ријеч о настојању да се уведе вода и расвјета у парку Шумице, требало је да Општина само да сагласност, али ни то нисмо добили. Настојали смо да те црне тачке буду прошлост, али оне и данас доминирају, што утиче на туристичку понуду града – додаје Бановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 07:47