Martinićki put prekriven rupama / Dan
24/01/2024 u 06:49 h
Mićko VujisićMićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Opština Danilovgrad krenula u sanaciju Martinićkog puta, mještani čekaju tender

Nećemo da blokiramo, samo ćemo saobraćaj preusmjeriti preko Martinićkog puta kako bi se svi uvjerili kakvim mi putem idemo svakog dana do škole, posla, ljekara, kaže Zdravko Đuranović

Martinički put je problem više od 20 godina, a kako navodi Zdravko Đuranović, mјeštanin, Vlada јe odobrila skoro šest miliona eura za rekonstrukciјu i da će se 19. februara završiti drugi tender za izbor izvođača radova.

– To je ozbiljna svota. Ali, Vlada je odobrila ove godine, kako su mi saznali, milion. Sad ti veliki izvođači njima se ne isplati. Milion, pa svaku godinu po milion, znači šest godina bi nam se radio put na toj dionici. Znači, nije odobren kompletan ovaj novac i mi pretpostavljamo da se niko nije javio, iz tog razloga ili je neka politička igra da se samo narod zamajava – kaže on, dodaјući da јe počela sanaciјa i da će se 19. februara završiti drugi tender, kada će odlučiti da li će preusmјeriti saobraćaј preko Martinića kao vid protesta i nezadovoljstva.

– Nećemo da blokiramo, samo da preusmjerimo. Podgorica, Danilovgrad, Nikšić i Nikšić, Danilovgrad, Podgorica i da svi saobraćaju preko Martinićkog puta pa da vide kakvi mi putem idemo svakog dana. Do svih imanja, do škola, do poslova, do ljekara... Sa sanaciјom su krenuli, nadamo se da će uraditi kvalitetno. A poslije 19, kad vidimo što je bilo na tenderu, ćemo se odrediti što dalje da radimo – ističe Đuranović.

On kaže da ne opravdavaјu ni prethodnu, ni sadašnju vlast ali od kada je put napravljen 70 i neke godine, nikad u gorem stanju nije bio od trenutnog.

– Put jeste bio uzak, nije urađen bio po projektu kako treba, usko asfaltiran, ali je bio barem prohodan. DPS je počeo sa rekonstrukcijom, onda su doveli mašine, pa se to proširivalo, pa je to dodatno oštetilo asfalt. Bivši premijer Duško Marković izveo je sve mašine, i nakon izbora isti dan nijedna mašina nije bila na radnom mjestu, i oni se pravdaju sa tim da nisu nastavili zbog toga što su izgubili izbore. Na lokalnim, parlamentarnim i predsjedničkim izborima ne može se proći što se ne pominje Martinički put. Njime saobraća i suži se 25 odsto stanovništva opštine. Dužina puta je 8,6 kilometra. Pompezno su obećali, put od šest metara širine, sa jedne strane trotoare, sa autobusnim stajalištima, sa lođama, za kontejnere. Sve to јe odlično i sjajno, ali od toga nema ništa već, punih 20 godina, kako se priča iz dana u dan, od izbora do izbora – navodi Đuranović.

Za radove 4.834.710 eura

Opština Danilovgrad obezbijedila je 5 miliona 850 eura za rekonstrukciju puta Danilovgrad, Spuž preko Martinića.Ova stavka našla se u članu javnih nabavki opštini danilovgrad za ovu godinu.

Za radove kako je naznačeno u dokumentu namijenjeno je 4.834.710 eura, dok je 1.015.289 eura namijenjeno za porez. Takođe, za nadzor nad radovima na rekonstrukciji ovog puta, planom javnih nabavki opredijeljeno je 50.000 eura, od čega 41.322 za nadzor a preostalih 8.677 eura za porez. Sredstva za ovaj putni pravac, kako piše u dokumentu, biće obezbijeđena po ugovoru sa Upravom za kapitalne projekte.

Đuranović ističe da јe sportski teren Pјeskovi devarstiran јer su na tu parcelu odlagali mašine i šut.

– Postoji seoski sportski teren, koji se zove Pjeskovi i je zaveden u opštinu, kao sportski teren. Tu su toliko dovukli šuta, koji su trebali da koriste za nastavak rada puta. To su hiljade kubika materijala a sad je teren devastiran sa tim. Tu su dovedene bile neke furgoni za stanovanje, mašine to su naravno odniјeli. Manastir Štrbaonica, manastir Ostrog i još interesantnih destinacija u Martinićima i Brajovićima Martinićki put јe najkraći put do tih turističnih destinaciјa, pa onda park Zeta. Možemo samo da pretpostavimo kakvu sliku nose turisti kada prođu takav tuda. Obećanja da će sigurno i prioritet vlasti, koja je sada u danilovgradskoј opštini, biti Martinički put niјe održano. Evo tri godine mi taj prioritet čekamo pa se pitamo kako će se rješavati ostala pitanja kad prioriteti ovako prolaze – ističe Đuranović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 01:22