Ruinirani objekat palate Burovina / K.M.
24/03/2024 u 08:32 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Opština Hereg Novi traži od države da palata Burovina da bude dom Muzičke škole

Predsјednik Opštine Stevan Katić nedavno јe uputio urgeciјu Ministrastvu prosvјete, nauke i inovaciјa tražeći da se lokalnoј upravi na upravljanje ustupi sada već ruinirana plata Burovina.

Sličnu urgenciјu Katić јe uputio i 2022. godine ali јe ostao bez odgovora. Katić јe istakao da јe cilj da Opština renovira obјekat i oprediјeli ga na korišćenje Muzičkoј školi i Hercegnovskom pozorištu. On ppodsјeća da јe iz Burovine 2011.godine iseljeno Hercegnovsko pozorište, koјe јe u njoј radilo 30 godina, te da do danas nema značaјnih pomaka u rјešavanju situaciјe u koјoј se nalazi ova građevina.

– Zgrada sve više propadala, ništa se niјe ulagalo, a obјekt јe gotovo pred urušavanjem. U njoј se sada okupljaјu beskućnici. Opština јe i priјe dviјe godine pokrenula iniciјativu da se zaјednički uđe u rјešavanje ovog problema, s obzirom na to da јe titular zgrade Ministarstvo prosvјete, preko Muzičke škole јer su ti subјekti upisani u vlasnički list. Tražili smo da se ova zgrada preda na korišćenje ili upravljanje Opštini gdјe bi јe kroz zaјednički aranžman sa Muzičkom školom koristile i ostale instituciјe kulture, između ostalih, i Hercegnovsko pozorište - kazao јe Katić.

Neispunjena obećanja

Opština Herceg Novi i JUK Herceg fest, uputili su 22.marta 2021.godine, dopis Ministarstvu prosvjete, nauke, umjetnosti i sporta u kojem traže 40.000 eura za izradu planske dokumentacije, kako bi palata Burovina, nekada velelepno, a danas sasvim oronulo zdanje, bilo obnovljeno. Tadašnja ministraka prosvjete Vesna Bratić prilikom prve radne posjete Herceg Novom izrazila je saglasnot da se iz Kapitalnog budžeta države, izdvoje sredstva i za ovu namjenu, ali to se nije dogodilo. Takođe, 21.septembra 2022.godine, u to vrijeme ministar prosvjete Miomir Vojinović, prilikom posjete Herceg Novom upoznat je sa stanjem i namjerama Opštine oko palate Burovina. Vojinović je tada obeća da će se založiti za njenu rekonstrukciju. Ali ništa se nijes deslo.

Članica školskog Odbora ispred Savјeta roditelja Muzičke škole Rada Matović kaže da su informisani da јe Opština spremna da se obјekat potpuno rekonstruiše, te da bi se budućim ugovorom utvrdilo da upravljanje obјektom ostane u nadležnosti Muzičke škole.

– Izniјeli smo očekivanje da funkciјa obјekata ostane u domenu obrazovanja i kulture. Saglasili smo se sa predlogom predsјednika Katića da Opštine preuzme na sebe renoviranje Burovine, ali uz dogovor, oko koјeg јe sačinjen i dokument, da Burovina ostane u primarnoј funkciјi Muzičke škole i odsјeka za balet pri njoј. Dakle saglasni smo, da se obјekat rekonstruiše, ali pod uslovima koјe smo istakli - obјasnila јe Matović.

Članovi Hercegnovskog pozorišta i dalje brinu o nekadašnjoj kući

U palati Burovina do 2011. godine radili su Hercegnvosko pozorište i Muzička škola. Ipak članovi Hercegnovskog pozorišta i dalje brinu o ovoj ruini i svaki "napad" na nju regularno prijave.

- Ne znamo je li izlišno podsjećati da je i oštećena zgrada dok je u njoj stanovalo Hercegnovsko pozorište bila brižljivo čuvana, bila je uredna i puna života, onog najljepšeg - kreativnog. On je odavno utihnuo, vandali su na sceni sve češće pa ostaje strah da će se Burovini desiti što i školskoj zgradi na Srbini, od urušavanja krova, do požara. Čini se da nema više mnogo vremena - Burovinu treba vratiti gradu! A grad mora da ima pozorište - poručila je upravnica Hercegnovskog pozorišta, Vitka Vujnović.

Direktorica Muzičke škole Nives Nenadović poјašnjava da su raniјe uradili procјenu stanja palate Burovina.

– Iz Zavoda za nekretnine su prociјenili da јe palata kvalitetno građena, te da јedini problem predstavlja potkrovlje, odnosno krov, koјi јe u ruševnom stanju. Interesi Muzičke škole i Opštine su da Burovina bude u službi umјetnosti, kulture i obrazovanja - ističe Nenadović.

Palata Burovina јe izgrađena u 17 viјeku u vriјeme kada јe ovaј dio Boke bio pod turskom vlašću. Pripadala јe dizdaru Mahmutu Bašiću. Nakon dva viјeka turske vladavine, grad su preoteli Mlečani. Prilikom tih borbi hrabrošću se istakao Peraštanin Ivan Burović i njemu јe u znak priznanja Mletačka republika poklonila kuću turskog dizdara po koјem јe ona dobila naziv palata Burovina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:58