Стара манастирска воденица / -Фото М. Дробњак
22/06/2021 u 07:00 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Општина Пљевља сада мотел "Водице" продаје без воденице

Добро је што је Електропривреда вратила простор Исламској заједници гдје је била џамија, али и Манастиру Света Тројица треба вратити имовину, казао је одборник Нове Бојан Струњаш

Након удвојене одлуке локалног парламента, Општина Пљевља продаће мотел "Водице" али без продаје старе воденице око које је прошле године било спорења опозиције и власти да ли она припада Манастиру Света Тројица. Предсједник Општине Игор Голубовић на сједници локалног парламента, одржаној 18. јуна, нагласио је да је и прошле године обећао да неће бити продаје старе воденице, као и да ће водити рачуна коме ће се продати и мотел "Водице". Он је поручио да је рад мотела неодржив, као и да је због тога неопходна приватизација.

Остаје да се види хоће ли и коме ће бити продат мотел "Водице" као и да ли ће Манастиру Света Тројица бити враћена одузета имовина, посебно стара воденица за коју из управе манастира тврде да је увијек била њихова и да је нико никада није продао, већ да се ради о класичној превари. Што се тиче детаља о тој превари и наводном фалсификовању уговора вјероватно неће бити приче, јер учесника таквог чина више нема међу живима. Са друге стране, цијена мотела ће бити за око 40 хиљада еура нижа од прошлогодишње, јер су из продаје изузети земљиште и објекат старе воденице. Тако се сада мотел продаје по цијенио од 380 хиљада еура.

– Минимална укупна цијена непокретности из претходне одлуке о продаји мотела "Водице" у износу од 424.531 еуро умањена је за износ од 21.875 еура, односно за износ процијењене вриједности земљишта површине 527 метара квадратних, које по новој одлуци није предмет продаје, као и за процијењену вриједност зграде старе воденице у износу од 23.931 еуро – наводи се у образложењу одлуке.

Став коригован након пораза на парламентарним изборима

Подсјећамо, током прошлогодишње расправе о продаји мотела "Водице" са старом воденицом, реаговао је и владика милешевски Атанасије. Он је јавно упутио позив у виду заклетве одборницима локалног парламента да не продају воденицу. Међутим, то није сметало одборницима Демократске партије социјалиста, Бошњачке странке и Социјалдемократа да донесу одлуку о продаји и мотела и воденице. Након прошлогодишњих парламентарних избора и пораза Демократске партије социјалиста локална власт у Пљевљима је кориговала став и из одлуке о продаји мотела "Водице" издвојила стару воденицу.

Одборник Нове српске демократије Бојан Струњаш каже да је неспорно да је воденица манастирска и да је на превару уписана у власништво некадашњег Шумског предузећа "Љубишња".

– Уговор који постоји у катастру није потписала игуманија манастира 1973. године, нити је овјерен печатом манастирским. У манастиру постоје сви уговори о продаји имовине, само нема тог уговора. Све то говори да је учињена превара – казао је Струњаш на сједници локалног парламента и поручио да би локална управа требало да донесе одлуку и да стару воденицу врати манастиру.

Струњаш поручује да у манастиру имају документа о томе да су воденице на Брезници припадале манастиру и да су им то право потврђивали и турски султани. Посебно подвлачи да је добар примјер што је Електропривреда вратила имовину Исламској заједници гдје је била џамија, као и да би било добро да се врати и имовина Манастиру Света Тројица.

– На манастирској земљи је пола града. Нека имовина се не може вратити, али има један дио имовине који може да се врати – истакао је Струњаш.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 06:50