/ -Фото: Дан
20/08/2021 u 07:14 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Улцињ није спремна да управља Соланом

У питању су правне баријере, јер СО није усвојила План управљања Парком природе

Општина Улцињ није спремна да у овом тренутку преузме управљање простором Солане због правних баријера које тренутно постоје јер Скупштина општине није усвојила План управљања Парком природе "Улцињска солана" нити је формирала предузеће које би управљало тим простором.

То је за "Дан" потврдила потпредсједница Општине Хатиџа Ђони, која је казала да је локална управа тражила састанак свих релевантних институција, у овом случају: ресорног министарства, стечајне управе и ЈП "Национали паркови" јер је свима у интересу да се заштити тај простор.

image

Ђони

Фото: М.К.

- Мишљења смо да ЈП "Национални паркови" треба да наставе управљање док се не заврше процедуре и око власништва и око формирања општинског предузећа, које би требало да настави управљање. Да ли ће наш предлог наићи на разумијевање не знам али мислим да би требао. Мора се наћи хитно рјешење и наставити континуитет контроле, управљања и заштите простора Солане - казала је Ђони.

Подсјетимо, раније је саопштено из JП "Национални паркови Црне Горе" да од 23. августа више неће управљати простором Солане, а Савјет за приватизацију недавно је закључио да је подручје Солане у државном власништву. Општина Улцињ, која ће бити оснивач предузећа, предвиђа да би локална самоуправа за шест година, из сопственог буџета требало да за рад предузећа издвоји милион и по еура.

Око 960 хиљада планирано је да обезбиједи Влада, док би током три године сопствени приходи предузећа износили свега 273.000 еура, односно приходи од продаје соли очекују се тек у четвртој години рада и то у износу од 91.000 еура.

Током прве године из општинске касе морало би се издвојити око 170.000 еура, а потом 370.000 и 345.000 хиљада еура наредне двије године. Општина би уплаћивала по 200.000 еура три године. То стоји у Нацрту Плана управљања Парком природе "Улцињска солана" који се још није нашао пред одборницима локалног парламента.

План је завршен у јуну прошле године, а на његовој изради радили су представници Општине Улцињ, бившег Министарства одрживог развоја и туризма, Агенције за заштиту животне средине, НВО сектор као и бивши радници Солане- стручњаци за режим вода.

Општина је требало да преузме управљање Соланом 24. августа прошле године, али је одустала јер није створила правне претпоставке да уђе у тај посао, па су Национални паркови Црне Горе и стечајна управе улцињске Солане склопили анекс уговора о закупу који важи до краја августа ове године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:39