Душан Раичевић / - фото: Д.С.
20/07/2021 u 10:11 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општини Бар поднијето десет хиљада активних захтјева за легализацију

Уколико би се обистинила обећања политичких партија из предизборне кампање за локалне изборе, власници бесправних објеката би за мало новца нелегалне квадрате превели у легалне

Скупштина општине Бар још није утврдила износ накнада за комуналије за бесправне објекте, што је, према Закону о планирању простора и изградњи објеката, једна од првих обавеза коју локалне управе морају да испуне.

Иако још нема званичних података, процјењује се да на територији Бара има око 25.000 нелегалних објеката.

Предсједник Општине Душан Раичевић каже да је тренутно поднијето око 10.000 активних захтјева за легализацију.

Уколико би се обистинила обећања политичких партија из предизборне кампање за локалне изборе, власници бесправних објеката би за мало новца нелегалне квадрате превели у легалне. Међутим, уколико би нелегални градитељи јефтино платили комуналије у процесу легализације, на својеврстан начин би били „кажњени” власници објеката који су зидали по закону. Зато и неће бити једноставно наћи мјеру по питању легализације.

Раичевић, такође, сматра да кад је у питању легализација, можда је било боље имати било какву одлуку, него је немати уопште.

- Можда бисмо са било каквом одлуком на данашњи дан имали бар неки дио средстава који бисмо приходовали, а самим тим и инвестирали у додатну инфраструктуру. Да ли је неопходно да се законско рјешење промијени, прилагоди и поједностави, потпуно сам сагласан са тим, али је исто тако поражавајућа чињеница да мене као руководиоца, али и одборнике, подсјећају да ми на данашњи дан још немамо усвојену одлуку. Ми смо се након засједања локалног парламента позвали на закон, односно на измјене закона из августа претходне године, и делегирали ту обавезу Влади Црне Горе, која ево већ седми мјесец по тој нашој иницијативи још увијек ништа није урадила. Не по нашој иницијативи, већ по томе што грађани Бара траже да то буде коначно дефинисано. Од 15. августа до дана данашњег имамо поднијет и додатан број захтјева, тако да ми већ имамо близу 10.000 активних захтјева за легализацију - каже Раичевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:41