/ FOTO: M.N.
29/08/2022 u 15:58 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Oskrnavili Đalovića pećinu, pa se upisali u Knjigu utisaka

Predsjednik speleološkog društva ,,Pauk‘‘ Petar Cerović podnio krivičnu prijavu protiv n.n. lica

Predsjednik Speleološkog društva,,Pauk'' Petar Cerović predao je danas  Centru bezbjednosti krivičnu prijavu protiv N.N. lica zbog štete koja je nanijeta pećinskim ukrasima u Đalovića pećini.

Prema Cerovićevim riječima, neko je u pećini, koja je inače jedan od kapitalnih razvojnih projekata Bijelog Polja i Crne Gore u koji država ulaže više miliona, napravio neprocjenjivu i nenadoknadivu štetu.

-Ovaj vandalizam nema granica! Kad smo ja i kolega speleolog iz našeg kluba Mile Vuković ušli u pećinu s našom opremom, imali smo šta da vidimo. Unutar pećine, na oko sto metara kad se uđe na glavni ulaz, ispisana su razna imena na pećinskim ukrasima.Ovim neprimjerenim potezom napravili su štetu s obzirom na to da se ukrasi ne smiju dirati u svom prirodnom ambijentu. Ne može se popraviti ovo što su vandali napravili- ogorčen je Cerović.

Cerović objašnjava da su on i njegov kolega, nakon što su sve pomno fotografisali, s neskrivenim ogorčenjem i zaprepašćenjem, stigli do mjesta na kojem se inače nalazi Knjiga utisaka gdje svoje utiske unose oni koji na organizovan način uz pomoć i nadzor speleologa ulaze u ovu nadaleko poznatu pećinu.

-Tačno 21. avgusta upisana su imena i prezimena lica koja su napisala da su iz Petnjice, da rade u inostranstvu, da su došli na odmor u Crnu Goru i da obilaze znamenitosti. Kad smo to vidjeli, nijesmo baš sigurni da ta lica nijesu shvatila značaj ovog nedjela i šta su u stvari uradili-navodi Cerović.

Krivična prijava podnijeta je Centru bezbjednosti protiv Uprave javnih radova Crne Gore i Opštine Bijelo Polje. Protiv Uprave javnih radova, objašnjava Cerović, jer su finansijeri, odnosno investitori projekta,,Đalovića pećina'', a protov Opštine, jer je to dobro grada koje bi na pravi način trebalo zaštititi.

-Sve smo potanko predočili službenicima Centra bezbjednosti koji su kazali da će ići u pećinu i sve podrobno snimiti i zapisnički kontatovati. Nadam se da će se na ovaj način zaustaviti ovakvi postupci, s obzirom na to da je Đalovića pećina pravi draguulj po svojim ukrasima, kako su mnogi stručnjaci kazali, možda i ljepša od Postojinske jame- istakao je Cerović.

U Speleološkom klubu,,Pauk'' kažu da treba sve uraditi da se počinioci otkriju i adekvatno sankcionišu, uz apel svima da u Đalovića pećinu ne smiju ulaziti bez nadzora onih koji se u nju razumiju. Apeluju i na opštinske i državne vlasti da se uradi sve kako bi se prostor na ulazu u pećinu na adekvatan način zaštitio i obezbijedio.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 23:03