Детаљ из Андријевице / -Д.Ј.
10/07/2021 u 06:20 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отварањем радних мјеста у Андријевици зауставити миграције

То је рецепт који ће Андријевицу покренути са мртве развојне тачке и дати импулс младим људима да своју животну перспективу пронађу тамо гдје су живјели њихови преци – нагласио је Ћулафић за "Дан"

Предсједник општине Андријевица Жељко Ћулафић позвао је јуче у разговору за "Дан" одговорне у Влади Црне Горе и другим државним институцијама да кроз стимулативне мјере и оживљавање привреде зауставе одлив становништва са простора Васојевића. Он је казао да се предстојећи Дан општине Андријевица дочекује са жељом да се што више младих људи задржи у завичају, како би у мјесту рођења организовали одговарајући живот. Навео је да ка том циљу нијесу довољна само залагања локалне управе већ и искрена подршка државних органа.

image

Жељко Ћулафић

-Д.Ј.

-Највећи проблем наше општине огледа се у недостатку радних мјеста што и иницира изражено исељавање локалног становништва. Тако је број житеља на подручју Васојевића преполовљен у односу на период од прије двадесетак година. Сигуран сам да ће се тренд изражених миграција наставити и у наредном периоду, уколико се не предузму одговарајуће мјере за оживљавање привреде и осталих развојних грана. Зато у сусрет дану општине најискреније позивам представнике Владе и свих државних институција да кроз ваљану развојну стратегију заједно са локалном управом стимулишу инвеститоре и све оне који желе да се баве бизнисом да отварају производне погоне и друге капацитете који ће условити и отварање нових одрживих радних мјеста. То је рецепт који ће Андријевицу покренути са мртве развојне тачке и дати импулс младим људима да своју животну перспективу пронађу тамо гдје су живјели њихови преци – нагласио је Ћулафић.

”Уочи Дана општине Жељко Ћулафић затражио од Владе да снажније подржи развој Андријевице

Истакао је да се мора равномјерније развијати и сјевер и југ и да ће просперитет Андријевице засигурно зависити од односа Владе према овом крају.

-Имамо шуме, воде, туристичке и пољопривредне потенцијале, рудна богатства, нетакнуту природу и што шта друго што даје изванредне претпоставке за развој. Потребно је да то и држава препозна на прави начин и да помогне да све ово што имамо кроз одговарајућу валоризацију ставимо у функцију просперитета локалне заједнице. Морамо коначно схватити да општи интереси морају бити пречи од појединачних. Зато искрено очекујемо да ће Влада кренути да равномјерно развија и сјевер и југ државе, јер регион Бјеласице и Комова заслужује да му се окрећемо таман колико и морском добру – сматра Ћулафић.

Путеви још чекају асфалт

Ћулафић је подсјетио да су последњих година за асфалтирање путева на подручју Андријевице из државне касе издвајана веома мала средства. Казао је да је због тога неопходно да се у наредном периоду за ове намјене обезбиједи више новца.

-Свакодневно добијамо оправдане захтјеве грађана који се тичу асфалтирања путева. Кад би цијели општински буџет усмјеравали само за те потребе не би свима могли да изађемо у сусрет. Зато апелујемо на Владу да приотитетно издвоји средства за асфалтирање путева у нашој општини, јер и то је један од начина да задржимо људе на овом подручју. Многи су се одселили убијеђени да узалудно чекају да у 21 вијеку асфалтним путем дођу до својих кућа - нагласио је Ћулафић.

Истиче да нико не одлази из Андријевице зато што му је добро, него зато што у неким другим срединама лакше долази до бољег стандарда и одговарајућих услова за живот.

- Желимо да наредне године дан општине дочекамо са већим стандардом и знатно мањим бројем незапослених. То се, између осталог, може постићи уз одговоран однос локалне самоуправе и већа улагања из државне касе. Јер Андријевица се мора посматрати као неразвијено подучје које изискује много више од онога што му је држава за опште добро усмјеравала – закључио је Ћулафић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 04:52