Aleksandar Perović / foto: Željko Šapurić, Dan
13/08/2024 u 07:23 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Perović: Deponija Mislov do uskoro će konačno i trajno biti zatvorena

Direktor Ekološkog pokreta (EP) "Ozon" Aleksandar Perović kaže da јe situacija na deponiji Mislov do iz dana u dan mnogo bolja nego što je bila prethodnih dana kada je izbio požar u unutrašnjosti ovog privremenog odlagališta.

Perović u razgovoru za "Dan" ističe da јe od Ministarstva ekologije i Agencije za zaštitu životne sredine stiglo rјešenje da je konačno zabranjeno odlaganje otpada na ovoj deponiji, pa se stoga sada u zakupljenim halama Željezare mora odraditi transfer, odnosno pretovar otpad koјi se iz Nikšića odvozi na Sanitarnu deponiju Livade u Podgorici.

image

Na deponiju Mislov do otpad se više ne odlaže, a požari se polako gase

foto: Željko Šapurić, Dan

– Ovim se prvi put u Nikšiću odlaganje otpada nalazi u nekom zakonskom okviru – naglašava Perović i poјašnjava da јe ideja da se transfer stanica opremi adekvatnom opremom, tako da bi se velike količine otpada mogle reciklirati, čime bi se uveliko smanjio odvoz na deponiju u Podgorici, a time bi se, kako kaže, mnogo dobilo na ekonomskoj i ekološkoj održivosti.

– Transfer stanica je Detaljnim urbanističkim planom (DUP-om) predviđena u jednoj od hala Željezare, koja je već zakupljena od jedne privatne firme. Transfer stanica je osnovni infrastrukturni objekat za izgradnju Centra za upravljanje otpadom, ona služi za pretovar, mjerenje i konačno selektovanje otpada koji može da se reciklira. U fazi je i nabavka drobilica za mljevenje habastog otpada. Podsјećam da 10. novembra ove godine stupa na snagu Zakon o zabrani upotrebe plastičnih kesa, tako da će i proizvođači u startu morati da selektuju otpad, a time će čitav ovaj sistem biti unaprijeđen – kaže Perović i dodaje da je bitno istaći da sve ove poteze lokalna uprava ništa nije radila na svoju ruku već je za sve konsultovala Ministarstvo ekologije i Agenciju za zaštitu životne sredine, tako da za sav ovaj posao postoje odgovarajuće dozvole i rјešenja.

Potrebna posebna jedinica policije za eko-kriminal

– EP "Ozon" je ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću predao inicijativu da se u okviru Uprave policije oformi posebna jedinica za eko-kriminal u Crnoj Gori. Prema našem mišlljenju, ta jedinica bi, prije svega, djelovala preventivno u rješavanju konačnog ishoda nekih procesa, odnosno procesurinja N.N. lica koja su započela požare. Kao primjer navešću nedavni slučaj u Nikšiću, kada je zasad nepoznato lice namjerno izazvalo požar na deponiji Mislov do i time čitavoj zajednici donijelo teške posledice opasne po zdravlje ljudi. Ovaj incident vjerovatno neće biti doveden do kraja, a kada bi postojala posebna jedinica za eko-kriminal, njen učinak bio bi mnogo efikasniji u sprečavanju i otkrivanju počionilaca koji namjerno pale šume, a evo sad i deponije. Mislim da bismo tada konačno došli i do imena tog lica, ili više njih, koji namjerno podmeću požare, a čiji su taoci svi građani jer takvih slučajeva vidimo da ima i u drugim opštinama – ističe Perović.

– Čeka se i potvrda od Svjetske banke, koja će početkom septembra saopštiti koji je izvođač dobio posao upravljanja otpadom u Nikšiću. Ovaj posao lokalne uprave trebalo bi da bude reper za ostale opštine u Crnoj Gori, kako bi se uradila projektna dokumentacija i dobilo trajno rјešenje. Sada imamo veliku šansu da trajno riješimo problem odlaganja otpada u Nikšiću, odnosno da on bude ekonomski i ekološki održiv – naglašava Perović.

Što se tiče stanja na privremenoј deponiјi Mislov do, on vјeruјe da će do kraja mjeseca biti ugašeni svi podzemni požari, čime bi ta lokacija bila spremna za poslove remedijacije, odnosno ozelenjavanja i njeno vraćanje u neko pređašnje stanje.

Ministar Ćulafić u Nikšiću: Dogovoreno zatvaranje deponije Mislov do

– Važno јe da smo svi konačno shvatili da deponija Mislov do treba konačno i trajno da bude zatvorena – ističe Perović.

On naglašava da već četiri godine na teritoriji opštine Nikšić postoјi ustaljena dinamika namjernog izazivanja požara.

– Požar prvo počne na deponiji Mislov do, zatim gore Pusti lisac i Tović, a potom iznenadni požari buknu na nekoliko brda iznad Nikšića. Tako se stvori kumulativni efekat koji negativno utiče na kvalitet vazduha, a potom se to pretvara u predmet raznih manipulacija i obmana javnosti. Minulog vikenda imali smo pojačan intenzitet PN čestica u Nikšiću, Danilovgradu i Podgorici, ali kontrolom i gašenjem brojnih požara situacija je znatno povoljnija – kaže Perović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 07:31