Будући изглед Велике скеле / JPMD
07/03/2022 u 07:58 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Улцињани се противе уређењу Велике скеле, Дабовић затражио разматрање њихових примједби и поручио: Морско добро да не намеће рјешења

Подсјетићу на оно што би морало бити јасно – нико боље од Улцињана не зна шта је Улцињу потребно, као и шта није потребно, истакао је предсједник Општине

Предсједник Општине Улцињ Александар Дабовић саопштио је јуче да је примио петицију забринутих грађана који изражавају незадовољство због најављеног преуређења улцињске Скеле, коју је најавило Јавно предузеће Морско добро из Будве.

image

Александар Дабовић

OPSTINA ULCINJ

– Грађани истичу да је предвиђени пројекат скандалозан јер је неодржив и посве неприлагођен природним условима који владају на простору Скеле. Према мишљењу наших суграђана, ријеч је о још једном пројекту ЈП Морско добро у Улцињу који је осуђен на пропаст. Притужбе и мишљење суграђана размотрићу са највећом, дужном пажњом и одговорношћу и предузети потребне акције сходно својим надлежностима. Подсјетићу на оно што би морало бити јасно – нико боље од Улцињана не зна шта је Улцињу потребно. Kао и шта није потребно. Сваки покушај наметања рјешења супротно мишљењу и вољи Улцињана завршио је неуспјешно. Тражим од Јавног предузећа Морско добро да најозбиљније приступи разматрању њихових примједби и забринутости, и да осигура што ширу партиципацију грађана и локалних институција у реализацији овог пројекта – изјавио је Дабовић.

Уређење 4.600 квадрата и постављање три типска објекта

Планирана намjена на том простору коjи обухвата укупно 4.600 м2 jе трг – пристаниште са зеленим поjасом уз стиjене у подножjу Старог града. Такође jе предвиђено постављање три типска обjекта сервисног карактера. Ти обjекти се могу користити на разне начине, али jе кључни приоритет да jедан од њих треба да буде први гранични прелаз на мору у Улцињу. И остали обjекти треба да буду повезани са поморском дjелатношћу, на примjер, jахтинг клуб, школа jедрења и слично. Један сервисни обjекат био би смjештен уз љетњу позорницу и предвиђен као простор за смjештаj реквизита, али и за кубус чиjим се расклапањем формира бина, на њега се качи платно за проjекциjе. Пројекат предвиђа да се простор трга дефинише ортогоналним растером поплочавања, великим пољима цца 4м x 4м, коjа додатно наглашаваjу правоугаони облик и величину трга.

Подсјетимо, координатор Jавног предузећа за управљање морским добром за општине Улцињ и Бар Омер Баjрактари наjавио jе недавно да се, након завршетка тендерских процедура, ускоро очекуjе потписивање уговора са извођачем радова за партерно уређење Велике скеле – пристаништа испод Старог града, у зони Морског добра. Извођач радова биће фирма ДОО "Ерланг", инвестициjа за прву фазу прелази цифру од 800.000 еура, а с другом фазом укупна инвестициjа износи близу милион еура. Из тог предузећа су се огласили поводом све чешћег негодовања из локалне самоуправе и тврде да је пројекат партерног уређења Велике скеле – пристаништа испред Старог града договорен у сагласности са руководством Општине Улцињ, а на иницијативу саме Општине.

– На заједничком састанку између представника Општине Улцињ, господина Александра Дабовића и представника Јавног предузећа за управљање морским добром Црне Горе, који је одржан 2. децембра 2021. године, прецизирани су модалитети улагања у инфраструктурне пројекте у 2022. години уврштени у план инвестиционих активности. Предсједник Општине Улцињ изразио је захвалност, наводећи да ће се након дужег низа година пројекти који су од великог значаја за општину Улцињ коначно реализовати. ЈП Морско добро ће наставити да блиско сарађује са локалним самоуправама и да у партнерству са њима спроводи пројекте од локалног и јавног значаја – саопштено је из Морског добра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:37