/ -SRDJAN BOLJEVIC
16/01/2022 u 18:56 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Питање покретања иницијативе за провјеру повјерења Влади - тачка спорења међу партијама на власти

Кнежевић је рекао да је ДФ спреман да буде дио те инициjативе унутар парламентарне већине

Уколико дио парламентарне већине прихвати наредбу Демократске партије социјалиста (ДПС) и њихових помагача и преговарача и поднесе инициjативу за провjеру повjерења Влади (изгласавање неповjерења), биће то пакт са ДПС-ом, поручио је Данило Шарановић, посланик Демократске Црне Горе. Он је то казао након што је дио парламентарне већине саопштио да би управо они требали да иницирају изгласавање неповјерења влади Здравка Кривокапића.

По Шарановићевом мишљењу, очигледно је да раниjи преговори о обарању Владе ниjесу уродили плодом, па преговарачи траже прикривене моделе за обарање Владе, а потом слиједи формирање парламентарне већине са ДПС-ом.

– Прикривени модел значи да инициjативу не поднесе опозициjа, већ дио парламентарне већине. Да за инициjативу гласа дио парламентарне већине, дио опозициjе (коалициони партнери ДПС-а) и неки позаjмљени чланови посланичког клуба ДПС-а, како би на краjу испало да Влада ниjе срушена са ДПС-ом, те да их на краjу чека "награда" за прекомпозициjу власти. Сувише провидна и jефтина игра да би била успjешна. Грађани ће заjедно са нама и ову подвалу разбити – поручио је Шарановић.

СНП: Неопходно jе тестирати повjерење овоj влади у парламенту

Социјалистичка народна партија, како су саопштили, подржава изjаве потпредсjедника Владе Дритана Абазовића и Демократског фронта коjе иду у правцу разрјешења актуелне политичке кризе, а тичу се преиспитивања повjерења Влади Црне Горе.

– Круциjално jе да се постави питање повjерења Влади. Неопходно jе тестирати повjерење овоj влади у парламенту. Уколико премиjер неће да тестира повjерење у Скупштини, посланици парламентарне већине би требало да поднесу таj предлог и уколико Влада у том случаjу добиjе повjерење требало би jе пустити да ради до краjа мандата. У супротном, посланици парламентарне већине плус мањинске партиjе требало би да формираjу нову владу и прекину ову агониjу коjа траjе мjесецима. Грађани Црне Горе су уморни од свакодневних политичких тензиjа и зато смо мишљења да jе ово наjпоштениjи и наjjедноставниjи начин разрјешења кризе коjа већ дуго потреса наше друштво – навели су из СНП-а.

Слична порука стигла је и из Уједињене Црне Горе. Лидер те странке Горан Даниловић поручује да та партија неће ићи на мобу губитницима нити ће подупирати било чиjе болесне политичке амбициjе, те да неће гласати за неповjерење Влади.

– А ова влада jе више оних коjи хоће да jе руше него што jе наша. Нас у "свиjетлу европску будућност" неће водити они коjи су Црну Гору стрпали у мрак и затвор коjи траjао скоро три децениjе. Наша понуда колегама jе jасна и одавно jе на столу: сjеднимо да се договоримо у оквиру већине од 41, да се договоримо и да нам обjасните шта хоћете, а да нам поруке не шаљете преко медиjа. Можете на састанак да позовете и колеге из мањинских странака коjе су са неким од вас потписали меморандум, ако њима ниjе испод части да разговараjу са већином и ако немаjу намjеру да нас демократски едукуjу. Од 30. августа 2020. постоjи четрдесет гласова за рушење Владе – циjело вриjеме им фали само jедан. Нема потребе да се криjемо и мудруjемо на нивоу полусвиjета. Додаjте таj jедан, или колико jош треба за маскирање, и прекините ово мучење и прљање свих. И не брините; народ ће наћи начин да вам се захвали, по заслузи – поручио је Даниловић.

Лидер Грађанског покрета УРА и потпредсједник Владе Дритан Абазовић казао је новинарима прије два дана да се ниjедног секунда не двоумим да се сjутра уjутро провjери да ли Влада, да ли потпредсjедник, да ли остали министри, да ли сви укупно имаjу подршку парламента или немаjу. Како је навео, то сматра демократским стандардом и од тога не прави никакав баук.

И од једног од лидера Демократског фронта Милана Кнежевића јуче је стигла порука да у парламентарноj већини постоjе неке идеjе да треба покренути инициjативу о изгласавању неповjерења влади Здравка Кривокапића. Он је рекао да је ДФ спреман да буде дио те инициjативе унутар парламентарне већине, али са jасно прецизираним коалиционим споразумом да се након тога бира нова влада из редова актуелне парламентарне већине и евентуално странака мањинских народа.

– У заблуди су они коjи мисле да ће ДФ рушити Кривокапићеву владу да би дjелови парламентарне већине касниjе направили мањинску владу или неку неформалну коалициjу са Демократском партиjом социjалиста. Пут jе следећи: да сjеднемо, прецизирамо садржаj новог коалиционог споразума, као и међусобна права и обавезе, и да на основу резултата од 30. августа учествуjемо у формирању нове парламентарне већине и владе– казао jе Кнежевић у интервjуу за агенциjу МИНА.

Према његовом мишљењу, сада су на потезу они коjи су потписали меморандум.

– Само да се не испостави да jе меморандум требало да буде неко прелазно рjешење коjе би резултирало падом владе Здравка Кривокапића, а да онда дjелови актуелне парламентарне већине и ДПС-а формираjу Владу. ДФ има jасну позициjу и не жели било какав коалициони аранжман са ДПС-ом – истакао је Кнежевић.

Како је закључио, поштениjе jе да ДФ иде на изборе или да буде опозициjа, а да се колеге из парламентарне већине коjе кажу да Мило Ђукановић ниjе препрека за разговоре и коалиционе аранжмане jасно одреде да ли им jе ближи ДФ или ДПС.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:49