/ Иницијатива: Барке културно добро, Фото: Општина Котор
01/06/2021 u 08:22 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Планови Општине Котор: Заштита дрвених барки као национално културно добро

Очекујемо да ће субвенције за одржавање и очување традиционалних дрвених барки помоћи власницима аутентичних пловила да се заустави смањивање фонда дрвених барки које представљају вриједну културну баштину овог поднебља, саопштено је након састанка из Општине Котор

Попис свих дрвених барки на територији општине Котор, те предлог упућивања иницијативе Министарству културе Црне Горе да се дрвене барке заштите као национално културно добро, неки су од закључака са састанка на тему „Одржавање и очување традиционалних дрвених барки у општини Котор” одржаном јуче у Котору. Састанку су присуствовали Савић Божовић (Лучка капетанија Котор), Јелена Караџић и Илија Млинаревић (Поморски музеј Котор), Зоран Николић, Ромео Миховић (НВО „Камелија“), Витомир Вујовић и представници Секретаријата за развој предузетништва, комуналне послове и саобраћај. Како су Одлуком о буџету Општине Котор за 2021. годину опредијељена средства за одржавање и очување традиционалних дрвених барки, циљ састанка био је да се, у сарадњи са стручњацима из ове области, дефинишу корисници средстава, прихватљиви трошкови, начин аплицирања.

- Очекујемо да ће субвенције за одржавање и очување традиционалних дрвених барки помоћи власницима аутентичних пловила да се заустави смањивање фонда дрвених барки које представљају вриједну културну баштину овог поднебља, као и да се унаприједи и сам занат изградње и одржавања дрвених барки - саопштено је након састанка из Општине Котор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 14:42