Посјечена шума / -Јововић
11/08/2021 u 09:40 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Плавски дрворерађивачи: Власт игнорише апеле за спас државне шуме

Ми више немамо времена за чекање, јер сваки дан гледамо како привилеговани концесионари, наочиглед надлежних државних органа, уништавају наше шуме. У питању је права касапница, поручили су дрворерађивачи

Представници Удружења дрвопрерађивача Плава позвали су јуче премијера Здравка Кривокапића и његове сараднике да их што прије приме на разговор, како би, како су навели, предочили незаконите радње које се одвијају у државним шумама и заједнички пронашли рјешење за заштиту природних потенцијала. Подсјетили су да је недавно формирано радно тијело састављено од дрвопрерађивача из више црногорских општина с циљем да се у комуникацији с представницима Владе дефинишу даљи кораци по питању газдовања државним шумама. Међутим, како тврде, нико из Владе није одговорио на њихов допис којим су тражили хитан састанак с премијером и људима задуженим за ту област.

– Ми више немамо времена за чекање, јер сваки дан гледамо како привилеговани концесионари, наочиглед надлежних државних органа, уништавају наше шуме. У питању је права касапница. Због садашњих и будућих генерација немамо право да затварамо очи пред оваквим појавама. Зато нас боли што нико из Владе није одговорио на наше дописе којима смо тражили да у разговору с премијером Кривокапићем и његовим сарадницима нађемо најбољи модел за будуће дјеловање по питању управљања државним шумама. Предочили смо да се, уз строгу заштиту природних ресурса, морају заштитити интереси локалног становништва и дати шанса дрвопрерађивачима да, бавећи се финалном прерадом дрвета, лако долазе до сировине, што до сада није био случај. Међутим, нико из Владе се није удостојио да одговори на наш допис, док концесионари уз бројне незаконитости немилице сијеку шуму на Чакору. Зато још једном апелујемо на представнике Владе да коначно схвате да треба да сједнемо за сто и почнемо рјешавати ово, за све нас судбинско питање – навели су из Удружења дрвопрерађивача Плав.

Уклонити оштећена стабла из националног парка

Дрвопрерађивачи су затражили де се што прије распише тендер на основу ког би се приступило сјечи и уклањању оштећених и порушених стабала четинарске и букове шуме у дијелу Националног парка "Проклетије".

– На подручју Националног парка "Проклетије", односно у тамошњим шумама, налази се мноштво такозваних извала. Међу тим стаблима има и дрвећа које је због старости почело да се суши. Таква стабла, како су и стручњаци препоручили, треба што прије уклонити са подручја националног парка, јер она представљају опасност за пролазнике, а уједно пријете да пренесу болест на здраву висококвалитетну шуму. Међутум, одговорни у предузећу "Национални паркови" нијесу дали никакав одговор по ово питање, нити су предузели икакве активности да се поступи по препорукама стручњака – навели су из Удружења дрвопрерађивача.

Истакли су да су огорчени због, како су истакли, непоступања по рјешењу шумарског инспектора Хакије Јасавића о забрани даље сјече шуме предузећу "Пеленгић трејд" на локалитету Јечмиште на Чакору.

– Још почетком јула шумарски инспектор Хакија Јасавић донио је рјешење којим је због бројних неправилности забранио предузећу "Пеленгић трејд" даљу сјечу шуме у деветом одјељењу на Чакору. Међутим, одговорни из Управе за шуме нијесу поступили по том рјешењу него су дозволили да овај концесионар ради шта хоће и да, мимо свих прописа, сијече и уништава најквалитетнију шуму на поменутом локалитету. За то неко треба да одговара, док пред овом чињеницом одговорни у Влади Црне Горе треба добро да се замисле – навели су из поменутог удружења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 10:50