/ - FOTO: OPšTINA PLJEVLJA
10/03/2022 u 16:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пљевља: Од смрзавања спасили мигранта из Авганистана

Како је истакао Горан Чавић, командир Службе заштите и спашавања, ова интервенција може се сматрати акцијом у којој је спасен људски живот

Припадници Службе заштите и спашавања Општине Пљевља заједно са припадницима Граничне полиције и представницом НВО сектора, правовременом акцијом успјели су да спасу двадесетдеветогодишњег мигранта из Авганистана, јавља портал РТЦГ.

Како је саопштено из Општине Пљевља, локалну Службу заштите и спашавања, синоћ око 23 сата, активисткиња невладиног сектора информисала је да је један од миграната, који се налази на територији пљеваљског села Поблаће, у изнемоглом стању и да му је потребна хитна здравствена заштита.

-Припадници Службе су хитном реакцијом, заједно са припадницима Граничне полиције и представницом НВО сектора Александом Србљановић успјели да добију тачну локацију угроженог. Правовременом реакцијом, ватрогасци – спасиоци Владимир Гомилановић и Павле Радовић, дошли су до напуштене куће у селу Поблаће, у којој су затекли лице нарушеног здравља и лоше одјевено за тренутне временске услове. Упркос лошим временским условима и наметима снијега, успјели су да га пренесу до локације на којој су се налазиле моторне санке, а потом да га превезу до екипе Завода за хитну медицинску помоћ Пљевља, гдје му је указана медицинска помоћ"-саопштено је из кабинета предсједника Општине Пљевља Рајка КОвачевића.

Како је истакао Горан Чавић, командир Службе заштите и спашавања, ова интервенција може се сматрати акцијом у којој је спасен људски живот.

-Радило се о лицу из Авганистана 1993. годиште, које је раније имало здравствене проблеме. Лице је, након што га је сапутник са којим се упутио ка Босни и Херцеговини напустио и наставио свој пут, уточиште потражило у једној од напуштених кућа, наложио ватру и ту остало. Био је у јако лошем стању, оскудно одјевен за наше временске услове. Припадници Службе били су принуђени да га у врећи за спавање понесу до моторних санки удаљених од куће, којима је касније превезен до екипе Завода за хитну медицинску помоћ. Тврдимо да је био у веома лошем здравственом стању које би, да му није указана помоћ, довело до фаталних посљедица по живот- казао је Чавић.

Он је нагласио да су добра опремљеност Службе и успјешна комуникација са Граничном полицијом и невладиним сектором дали резултате што је људски живот спашен. Захвалио се Граничној полицији на помоћи пруженој при интервенцији.

Из Општине подсјећају да су поводом Дана заштите и спашавања у Црној Гори и Међународног дана цивилне заштите, Владимир Гомилановић и Борис Марић, ватрогасци-спасиоци – командири тимова у Служби заштите и спашавања Општине Пљевља добили недавно годишње награде и признања за изузетан допринос у систему заштите и спашавања, а синошња акција је потврда племенитости и храбрости по којим се препознаје та професија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 03:47