Порука учесника Еко-кампа у Брезнима / -Ж.Ш.
01/05/2022 u 08:41 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Почео еко-камп „Сачувајмо Комарницу“: Грађанским активизмом спасавају дивљу љепоту

Треба да имамо велико поштовање према овом простору на којем живимо, човјек је дио природе, а овој дивљој и ријеткој љепоти не треба електрана, каже Нина Пантовић из ГИ Сачувајмо Комарницу

Више организација цивилног сектора и активиста окупљених у Грађанској иницијативи (ГИ) "Сачувајмо Комарницу" организатори су истоименог четвородневног Еко - кампа у Горњим Брезнима код Плужина. Циљ им је да окупљеним младим и љубитељима природе покажу бенефити дивље љепоте кањона и ријеке Комарнице на којој Електропривреда Црне Горе (ЕПЦГ) планира изградњу хидроелекране. Пројектом вриједним преко 300 милиона еура у највећем дијелу био би потопљен кањон ријеке који обухвата дјелове општина Плужине и Шавник, и изграђена вјештачка акумулација.

-Треба да имамо велико поштовање према овом простору на којем живимо, човјек је дио природе, а овој дивљој и ријеткој љепоти не треба електрана. Пројекат правдају и тиме да ће људи који живе у овом рејону добити путеве, водоводе... Сви ти људи држави плаћају порезе, па зар то не би требало да им граде и без оваквих промашаја, истиче за "Дан" Нина Пантовић представница ГИ "Сачувајмо Комарницу".

image

Шатори спремни за учеснике

-Ж.Ш.

Нетакнута природа, смарагдна боја воде, готово неприступачан кањон, каже она, само су неки од "мамаца" за заљубљенике у екстремне спортове. Градњом електране све би нестало, био би уништен и биодиверзитет, станишта ендемичних биљака и бројних животиња.

-Брана и акумулација неће довести туристе већ ова дивљина. Само треба људе који ту живе пустити да раде оно што најбоље раде, да буду домаћини, а туристичке организације треба да им доведу посјетиоце - сматра Пантовић.

Дружење и едукација

Камп је смјештен у Етно-селу "Монотенегро" и већ првог дана окупио је педесетак учесника из више градова Црне Горе. Уз помоћ извиђача обезбијеђени су шатори и подлоге, а Нина Пантовић каже да су бројни они који су препознали значај очувања Комарнице па су помогли организацију кампа. Планирани су бројни програми, шетње, кајакинг, хајкинг, мушицарење, постављање фото замки. Прве вечери учесници ће уживати у концерту добродошлице харфисткиње Милице Канкараш. Камп ће обиљежити дружење, али и едукативне радионице о еколошким и туристичким вриједностима Комарнице, обновљивим изворима енергије.

Плужине од 1976. године имају једну брану-Мратиње и вјештачку акумулацију Пивско језеро. Граде се путеви, али више скоро и да немају коме јер та општина има свега око 3.000 становника. Електрана је, каже Пивљанин Срђан Вуковић, раселила становништво које и није добило обећана запослења, па данас у ХЕ "Пива" раде углавном људи из Никшића и Подгорице.

-Плужине су примјер како није ваљало и данас након 50 година од градње ХЕ "Пива" не смијемо дозволити да се деси исто. Умјесто обећаних бенефита имамо девастацију великог пространства природне љепоте, потопљене кањоне, казао је Вуковић.

Прије пола вијека није било грађанског активизма, држава је била јача од много чега. С тога Вуковић сматра да је камп прилика да се људи на лицу мјеста упознају са Комарницом, њеним значајем у њеном природном облику и за Плужине и за Шавник.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 21:13