Село Лучице / -В.Ра
01/12/2021 u 06:58 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У рожајском селу Лучице остали само стари: Покојнике нема ко до гробља да однесе

За омладину овдје нема посла па ниjе ни чудо што масовно одлазе. Услови за живот нису добри. Инфраструктура jе неуређена, а фали свега, каже Куч, предсједник МЗ Лучице


РОЖАЈЕ – Житељи Мjесне заjеднице Лучице суочени су с броjним изазовима коjе сами не могу да риjеше. Према риjечима Хаjра Куча, предсjедника мjесне заjеднице, село jе у блискоj прошлости броjало око 63 домаћинства, од коjих jе неколико фамилиjа закључало своjе домове и отишло у иностранство за бољим животом.

-Око 48 породица има неког свог у иностранству, а 26 породица се иселило, остављаjући у своjим домовима старе родитеље. Зато jе наша МЗ добила епитет старачких домаћинстава. Ти људи с малоброjном омладином не живе већ преживљаваjу. Овдје jе практично све замрло, jер они коjи су могли да се баве пољопривредом и сточарством су отишли. Из тих разлога у нашем селу скоро да не постоjи сточни фонд. Будућност jе неизвjесна, jер jе дошло вриjеме да нема ко наше покоjнике да однесе до гробља – каже Куч.

Истиче да село има само четири службеника коjи су запослени у локалним и државним институциjама у граду.

-За омладину овдје нема посла па ниjе ни чудо што масовно одлазе. Услови за живот нису добри. Инфраструктура jе неуређена, а фали свега. Иако смо довели воду, то не функционише и нека домаћинства често немаjу воду. Као предсjедник МЗ обраћао сам се локалноj управи да риjеши оваj проблем за коjи jе потребно око 15.000 еура. Уочи последњих избора из локалног буџета на рачун МЗ jе пребачено половину тог износа, а остатак jош увиjек ниjе. Наjвjероватниjе ћемо морати да чекамо наредне изборе како бисмо добили сва средства jер се овдје, као и свуда у држави, све ради половично а на проблеме грађана се обраћа пажња само у предизборним кампањама – казао jе Куч.

Каже да грађани такав однос власти доживљаваjу као тешку уцjену.

-Откад jе на кормилу Општине Рахман Хусовић нешто се промиjенило на боље, а до приjе двиjе године ми смо добиjали само на кашичицу. Никаква уцjена према грађанима ниjе добра, али док зависимо од власти морамо да трпимо смицалице jер не можемо ништа да промиjенимо – каже Куч.

Један од наjвећих проблема је и тај што у селу нема интернета и телефонског сигнала.

-Да бисмо разговарали мобилним телефоном, морамо да се удаљимо од кућа наjмање 200- 300 метара jер сигнала немамо. Апелуjемо на надлежне да риjеше ово питање, jер иако плаћамо интернет ми не можемо да га користимо – казао jе Куч.

Он сматра да се врло мало ради на побољшању квалитета живота не само у овом краjу, већ на читавом сjеверу.

-Немам ништа позитивно и похвално да кажем, jер се мало ради на унапређењу квалитета живота. Дочекасмо старост чекаjући да се нешто промиjени на боље. Иако смо приjе седам година промиjенили власт на локалном нивоу, грађани нису ништа добили. Политичке вође раде само за себе, партиjски подобне и оне с коjима су у родбинским везама... Ми смо се на то већ навикли, jер тако jе свуда. И лаици виде да предизборна обећања немаjу никакво значење зато и немамо повjерења ни у jедну власт. Кључ за бољи живот не видимо у скориjоj будућности посебно стога што свакодневно гледамо и слушамо препуцавања власти међусобно или са опозициjом. У таквоj политичкоj клими не видимо ништа добро. Ниjе битно кога гласамо jер сви исто раде. Чим дођу до фотеља, сви гледаjу да угоде себи и онима око себе – истакао је Куч.

В.Ра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 21:51