Dom starih Nikšić / - FOTO: Ž.ŠAPURIć
04/11/2023 u 15:20 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pomoćnik optužio direktoricu Doma starih u Nikšiću za mobing: Zaposleni uznemireni, korisnici razmišljaju da napuste ustanovu

U dopisu koji je poslao Ministarstvu rada i socijalnog staranja saopštio je da čvrsto stoji iza svojih riječi s namjerom da nadležni reaguju u što kraćem roku

Pomoćnik direktora JU Dom starih "Nikšić" Svetozar Nikolić traži pomoć od nadležnih za rješavanje problema mobinga u ovoj istanovi za koji je, prema njegovim riječima, odgovorna nova v.d. direktorica Jelena Banjević. O ovom problemu, Nikolić se obratio novoj ministarki rada i socijalnog staranja Naidi Nišić, a u dopisu koji je poslao i medijima saopštio je da čvrsto stoji iza svojih riječi s namjerom da nadležni reaguju u što kraćem roku.

-Od prvog dana stupanja na dužnost – 25.09.2023. godine ista prema zaposlenima ispoljava različite oblike neprimjerenog i nedozvoljenog ponašanja, izazivajući kod mnogih strah i nesigurnost, čime otežava ionako dovoljno odgovoran i težak posao, ne hajući što je zabrana mobinga na radnom mjestu propisanu najvišim pravnim aktom Crne Gore, Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i odredbama domaćeg zakonodavstva – navodi Nikolić.

Navodi da su prije imenovanja vršiteljke dužnosti, Dom posjećivale različite inspekcije (rada, socijalne i dječje zaštite, eksterna revizija Ministarstva), kao i predstavnici ombudsmana, i da su predmet kontrole bile mnoge odluke i postupci, kao i da iste nijesu konstatovale ni jednu nepravilnost.

-Nezadovoljna sadržajem inspekcijskih zapisnika, vršiteljka dužnosti je, i u prisustvu isnspektora, pokazivala ogorčenost zbog neotktivanja (navodnih) protivpravnih radnji bivšeg menadžmenta na čelu sa direktoricom Anđelom Lalatović u čijem je sastavu i sama bila kao jedan od rukovodilaca službe. U jednom od slučajeva nadzora negodovala je, izražavajući neslaganje sa jasnim i zakonski opravdanim stavom inspektorke rada, rekavši da će eto ispasti da je doskorašnja direktorica sve radila po zakonu – ističe Nikolić.

Nikolić navodi da ga je Banjević upozorila da bi mogla zatražiti od ministarstva da ukine njegovo radnog mjesto onda kada je pokušao da joj skrene pažnju da odluke o uvođenju prekovremenog rada koje donosi. nijesu u saglasju sa zakonskim odredbama, kao i da pripremanje aneksa ugovora o radu zasposlenima, čemu je pristupila od prvog dana vršenja dužnosti, ne smatra raspoređivanjem na odgovarajuće poslove, te da radno vrijeme zaposlenih mora biti po rasporedu, odnosno planu preraspodjele shodno zakonu.

-Vršiteljka dužnosti, u nastojanju da pronađe greške doskorašnje direktorice i ostalih koji čine menadžment ustanove, kao i drugih zaposlenih koje redovno saslušava, bez osnova sumnjajući u njihov odgovoran i čestit rad, govoreći da će tražiti od policije da vještači privatne telefone i računare na poslu. Povodom zahtjeva za slobodan pristup informacijama, predlagala mi je da ne postupamo po istima, tako što ih treba zanemariti i brisati sa mail-a (kako sa mail-a koji ja koristim, tako i sa službenog mail-a kojem samo ona ima pristup), iako sam je upozorio sa novčanom kaznom za nepostupanje i neodobravanje pristupa informacijama u posjedu,  jer vršiteljki dužnosti iz njoj znanih razloga takvi zahtjevi veoma smetaju – navodi Nikolić.

Sve navedeno i slične situacije, navodi Nikolić, izazivaju veliku uznemirenost zaposlenih, te je o istom upoznao resornu ministarku Naidu Nišić kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice i osigurali uslovi za sprovođenje postupaka u cilju razrješenja ove nepovoljne situacije koja ide i na štetu korisnika Doma, a od kojih neki već razmišljaju o napuštanju ustanove.

Nikolić kaže da je u saznanju da će jedan broj kolega sljedeće sedmice pokrenuti postupak zaštite od mobinga, što će i on učiniti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. oktobar 2024 23:21