Иван Отовић и Вук Чворо на отварању ”Вагона” / фото: К.М.
18/07/2021 u 07:20 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Поводом 120 година од успостављања жељезничког саобраћаја, у сјећање на Ћира отворен снек бар "Вагон"

Нећемо се зауставити на овоме, ово је само почетак једне лијепе приче и почетак пјешачке стазе која ће нас подсјећати на вријеме када су овдје пролазили возови - поручио је Јосип Вебер, власник жељезничког вагона

Отварањем снек бара "Вагон" у Зеленици у петак вече свечано је обиљежено 120 година од доласка првог воза у Херцег Нови, што уједно представља и тренутак успостављања жељезничког саобраћаја у Црној Гори.
Обиљежавање јубилеја била је прилика и да се изложбом архивских фотографија присутни боље упознају са возом "Ћиро", његовим радним вијеком и трасама којима је пролазио. Како је казао предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић, који је и отворио "Вагон", прије тачно 120 година у станицу у Зеленици ушао је први свечано украшени воз са високим аустроугарским званичницима које су мјештани дочекали са одушевљењем.

- Тај моменат означио је препород за залив и град. Жељезница је донијела економски и друштвен напредак, подстакла развој туризма и повезала Боку са Сарајевом, Будимпештом, Бечом и цијелом развијеном Европом тога времена. На тачно 50 година од када је задњи воз отишао из Боке отворили смо пјешачку стазу кроз тунел. На јубилеј 120 година од уласка првог воза отварамо Вагон. Захваљујући тим пројектима, данас са поносом можемо рећи да је овај дио града трансформисан у цјелину у којој мјештани уживају и која привлачи пажњу бројних посјетилаца - казао је Отовић и нагласио да је жељезнички вагон, који је скоро двије деценије стајао и пропадао испред Института "др Симо Милошевић" у Игалу, поред споменичке функције сада, по први пут, добио и одговарајућу намјену.

image
фото: К.М.

- То гарантује његово редовно одржавање, доприноси туристичкој понуди нашег града, али и због тога што ће са овог мјеста наставити да се живо прича и памти историја жељезнице у Новом и Боки - поручио је Отовић.
Зеленика је била почетна станица пруге која је спајала Херцег Нови са Сарајевом (преко Ускопља, Хума и Мостара), али и са Титоградом (преко Требиња, Билеће и Никшића), па стога има и историјску димензију. Локација на којој је сада "Вагон" налази се уз некадашњу пругу, недалеко од некадашњег жељезничког тунела.
Према ријечима Јосипа Вебера, власника вагона и члана удружења љубитеља жељезнице из Панчева, велики број људи је помогао да се овај пројекат реализује. Истакао је значај породице Мађар, захваљујући којима је у Херцег Нови саграђен први хотел и туризам дошао са њим, годину дана након успостављања жељезнице.
- Овај вагон је заиста имао једну јако занимљиву причу. Завршио је свој радни вијек у Црној Гори, а захваљујући тадашњој Војсци Србије и Црне Горе дошао је бродом из Бара у Тиват, а одатле у Кумбор, казао је Вебер и додао да управо захваљујући породици Рајка Бека и Оливери Доклестић, представницима локалне самоуправе, предсједнику Општине Стевану Катићу и предсједнику СО града, Ивану Отовићу, који су имали слуха за овај посао, заједничким снагама послије седам година и много година пропадања вагона, пројекат је успјешно приведен крају.

Траса воза да се временом обнови

Како је казао извршни директор НВО "Синергија" и херцегновски архитекта Вук Чворо, Вагон је отворен још 10. маја, са намјером да многим људима поврати сјећање на жељезницу.

- Иако у почетку сматран авангардним за наше друштво, пројекат се показао успјешним. Идеја је почела прије седам година, а за неке ствари које су добре треба времена. Сматрам да овај пројекат може и треба даље да се развија, да жељезница треба да добије неку нову дизмензију у Херцег Новом, чак и да се стара траса треба временом обновити и да се даље јача - казао је Чворо и додао да је циљ подсјетити како је Херцег Нови изгледао док је саобраћао воз "Ћиро".


Вебер је изразио и очекивање да се у наредном периоду успостави сарадња са Требињем и Дубровником, са циљем успостављања дијела трасе музејске пруге, јер је истог дана, 16. јула 1901. године, жељезница дошла и у те градове.
- Нећемо се зауставити на овоме, ово је само почетак једне лијепе приче, не само у смислу вагона као споменика техничке културе који је заштићен, првог и јединог у Црној Гори. Ово ће бити почетак пјешачке стазе која ће нас подсјећати на вријеме када су овдје пролазили возови - поручио је Вебер.
У културно-умјетничком дијелу програма учествовали су Градска музика и мажоретке, који ове године прослављају 135 односно 50 година постојања, те Светлана Бубања и Ђуро Познановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

18. septembar 2021 04:07