/ FOTO FACEBOOK I RTHN
04/07/2022 u 13:20 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Požar kod HN: Kanader izostao zbog birokratske procedure nadležnog Ministarstva

U njegovom gašenju, učestvovali su vatrogasci Hercveg Novog, Kotora i Tivta.

Požar na Žvinjama koje se nalazi na poluostrvu  kraj Herceg Novog,  na kojem je pored istiomineg sela i nadomak njega, nekoliko raštrkanih vila i vikendica, bukti i drugi dan, no još je prekjuče stavljen pod kontrolu, odnosno lokalizovan.

U njegovom gašenju, učestvovali su vatrogasci Hercveg Novog, Kotora i Tivta.

Kander, kojeg je ponudila Republika Hrvtaska, a koji bi umnogome olakšao gašenje požara, posebno sada na  nenaseljenom terenu, jer su vatrogasci uspleli na dan izbijanja požara ali i tokom večeri, „ izgurati“ vatru van sela i kuća, nije poletio. A zbog čega, upitali smo Stevana Katića, predsjednika Opštine.

image
- FOTO FACEBOOK I RTHN

- Za dolazak kanadera iz Hrvatske prepreka je bila administrativna i birokratska procedura u Crnoj Gori koji sam svih adresa koje kontaktirao, uključujući i resorno Mnistarstvo.

 Cijela suština pomoći u ovakvim situacijama je brzo reagovanje, a ne da se ponavlja ono što je bilo 2017. godine. Administracija mora biti fleksibilnija, jer nekada su minuti u pitanju da ne dođe do tragedije. Samo avioni mogu biti efikasni u šumskim požarima, nikako helikopteri. Apelujem na sve građane da ne pale na otvorenom ništa, da ne bacaju opuške na sve strane, jer u slučaju Žvinja je isključivo uzrok požara ljudski faktor, kazao je prvi čovjek grada.

Dodao je, da su tokom cijele minule noći, na opožarenom području od sela Žvinje ka Sutorini, te brdovitim dijelom kojim se širila vatra, organizovana  dežurstva i požar prema Sutorini je ugašen.

Kazao je, da je trenutna situacija dobra, te da je ostala da se ugasi vatra na izuzetno nepristupačnom terenu koji je veoma strm. Izrazio je očekivanje, da će požar biti ugašen tokom dana.

Prema riječima Zlatka Ćirovića, načelnika Službe zaštite i spasavanja, požar je trenutno pod kontrolom, no vatrogascima najviše muke zadaje vjetar koji stalno mijenja pravac.

- Vjetar nam zadaje probleme, taman ugasimo plamen, vjetar ga zazbukti. Takođe, na tim mjestima ima dosta čempresa, borova, čije šišarke zahvaćen požarom, „ekplodiraju“ i izazovu novo žarište. Tu je i problem niskog rastinja i vrlo nepristupačnog terena, infotrmisao je Ćirović.

Kazao je, da su četiri vozila i osam vatrogasaca dežurali j cijelu noć, te da su na  Špuljama  gasili masline u toku noći i jutra. Plamen se u jednom trenutku spustio iznad Njivica do kuća 200 metara, ali se nije dalje širio.

-  Vozilo je gasilo vatru na magistralnom putu ka Hrvatskoj granici, odmagh poslije HDL-a, vatra se spustila 50-ak metara iznad kuća. Požar se zbog vjetra brzo proširio ka Njivičkom putu prema Špuljama i štreki. Uspjeli smo da odbijemo vatru od kuća, koje nisu ugrožene. Apelujem na građane da izjegavaju loženje vatre na otvorenom, jer ugrožavaju i šume i imovinu i ljude, upozorio je Ćirović

Po izjavi svjedoka, požar na Žvinjama, neoprezno je izazvao muškarac star 90 godina, koji nije želio da posluša upozorenje komšije i ne pali otpad. Predrag Žižić, načelnik Centra bezbjednosti Herceg Novi, Predrag Žižić, kazao da policija čeka kvalifikaciju djela od strane  osnovnog tužioca. - Prikupljamo izjave  svjedoka i vjerovatno će protiv tog lica,  biti podnijeta krivična prijava. Biće to najvjerovatnije krivično djelo izazivanja opšte opasnosti, Žižić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 18:14