На подручју општине Пљевља су 22 сеоске мјесне заједнице / -Б.Је.
15/01/2022 u 09:33 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједници пљеваљских МЗ траже веће накнаде; Голубовић: Повећање могуће, али потребан и већи рад

Возимо своја аута, немамо обезбијеђена средства за канцеларијски материјал и практично дио трошкова морамо сами плаћати, истиче предсједник МЗ Буковица Глигор Топаловић

Накнада за рад предсједника пљеваљских мјесних заједница износи 55 еура и за сада није познато да ли ће у овој години доћи до њихових повећања. Предсједници мјесних заједница тврде да поменути износ није довољан да покрије трошкове које свако од њих има ако жели да на прави начин изађе у сурет потребама локалног становништва и да њихове потребе предочи надлеженима у локалној управи. Наглашавају да они волонтерски обављају функцију предсједника, а за трошкове рада од локалне управе мјесечно добијају по 55 еура.

– Ако погледате колики су трошкови само за гориво, што четири пута због обавеза дођем из Буковице до Пљеваља, онда се лако да закључити да више потрошим новца за гориво него што је накнада. У овом послу ми имамо више трошкова, јер возимо своја аута, немамо обезбијеђена средства за канцеларијски материјал и практично дио трошкова морамо ми плаћати – тврди предсједник МЗ Буковица Глигор Топаловић и додаје да се центар ове МЗ, село Ковачевићи, налази на 60 километара удаљености од Пљеваља. Топаловић наглашава да предсједници мјесних заједница немају службена возила као општински намјештеници и функционери.

– Поједина села су од Ковачевића удаљена 12 и 15, а село Геуши 20 километара, што говори да постоје буковички засеоци удаљени 80 километара од Пљеваља, а ја свуда морам отићи – наглашава Топаловић.

Да су трошкови рада већи од накнаде, као и да су обавезе предсједника мјесних заједница велике, истиче и предсједник МЗ Поблаће Горан Лаковић, који је појаснио да мјештани од предсједника МЗ много очекују да уради за њих. Он је посебно истакао зимски период и проблематику чишћења сеоских путева.

– Ми немамо никакве услове за рад. Од нас мјештани често траже издавање одређених потврда, стално смо на вези између предузећа за чишћење и одржавање путева и мјештана, а често има захтјева на које ми не можемо да одговоримо – каже Лаковић, уз појашњење да би било добро увећати накнаду, јер садашњи њен износ не може покрити трошкове.

– Притом, више од десет година накнада за рад предсједника МЗ није увећавана – подвлачи Лаковић.

На простору општине Пљевља 29 мјесних заједница

На подручју општине Пљевља постоји 29 мјесних заједница. Седам мјесних заједница покрива градско, а 22 сеоско подручје. Према тим подацима, једном предсједнику мјесне заједнице на годишњем нивоу се исплати 660 еура, док укупан трошак за накнаду свим предсједницима МЗ износи 19.140 еура.

Иначе, накнада за рад предсједника мјесних заједница уведена је од 2008. године, када се на мјесту предсједника општине Пљевља налазио Филип Вуковић.

Из локалне управе за "Дан" су саопштили да они немају ништа против иницијативе за подизање износа накнаде, али очекују да иста дође од самих предсједника мјесних заједница и да се у потпуности дефинишу и обавезе предсједника мјесних заједница.

image

Игор Голубовић

-РТВ ПВ

– Та иницијатива треба да дође од предсједника мјесних заједница. Треба да утврдимо које су то њихове обавезе, трошкови и област дјеловања. Када то видимо, причаћемо и о висини накнада – каже предсједник Општине Пљевља Игор Голубовић.

Он је појаснио да је локална управа ове године буџетом предвидјела новац за чишћење сеоских путева, а тај посао би вршили одређени домаћини који имају машине. Голубовић каже да он без предсједника сеоских МЗ не може да зна гдје неки домаћин има добар трактор са којим се може чистити снијег на неком локалном путу, већ то требају да му кажу они.

– Отворени смо за све иницијативе, па наравно и за иницијативу о повећању накнаде – истиче Голубовић.

Он је позвао предсједнике мјесних заједница да се више укључе у рад локалне управе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 00:03