Језеро Отиловићи, вјештачка акумулација / -Б.Је.
11/01/2022 u 07:18 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједник СРК "Липљен" тврди: Водовод деценијама незаконито користи воду из језера Отиловићи

Директор Водовода Видан Вуковић оптужио је СРК "Липљен" да у вријеме изливања опасних течности у воде Отиловићког језера нијесу "ни саопштење издали, а камоли да су нешто друго урадили"

Локално предузеће Водовод највећи дио воде за водснабдијевање града користи из вјештачке акумулације Отиловићи, али за такав потез нема водну дозволу и сагласност, тврде из Спортско-риболовног клуба "Липљен". Оваква реакција СРК "Липљен" услиједила је након што их је извршни директор предузећа Водовод Видан Вуковић прозвао на сједници Скупштине општине Пљевља, одржаној крајем децембра, да ништа не чине на заштити вјештачке акумулације Отиловићи. Вуковић је одговарајући на одборничка питања у вези са проблемом водоснабдијевања Пљеваља оптужио СРК "Липљен" да у вријеме изливања опасних течности у воде Отиловићког језера, 2. децембра прошле године нијесу "ни саопштење издали, а камоли да су нешто друго урадили."

Предсједник СРК "Липљен" Васо Кнежевић казао је да се вода из акумулације користи без ичијег одобрења, те да се локална управа и Водовод нијесу потрудили да макар минимално заштите акумулацију од загађења.

– За разлику од СРК "Липљен" који има адекватан папир за одређене активности, ДОО Водовод нема ниједан водни акт (водну дозволу или бар водну сагласност) за коришћење воде из Отиловићког језера за водоснабдијевање грађана Пљеваља, коју користе незаконски од самог почетка – саопштио је Кнежевић.

Град 40 дана без воде за пиће

Грађани Пљеваља, управо због замућења воде у вјештачкој акумулацији Отиловићи и изворишту Брезница, од 2. децембра немају воду за пиће. Тренутно само житељи насеља Гуке користе воду из градског Водовода јер је добијају са изворишта Југоштница чија је вода засад једино исправна.

Све је почело када се у вјештачку акумулацију излила течност, највјероватније машинско уље, и када су из Водовода позвали грађане да не користе воду за пиће. Након што је утврђено да мрља од уља није угрозила водоснабдијевање града дошло је до падавина и до замућења изворишта и воде у вјештачкој акумулацији Отиловићи. У таквим околностима Пљевљаци немају воду за пиће већ 40 дана.

Кнежевић је додао да ако предузеће Водовод воду из Отиловићког језера користи за водоснабдијевање града, онда су макар били у обавези да ураде зону санитарне заштите водозахвата, и да се јавно пропише шта се може, а шта не радити на Отиловићком језеру, што, како Кнежевић тврди, они нијесу урадили.

– Дозвољено је све што није ограничено и забрањено, па тако и постојање пловних објеката на води. Подједнако је крив и онај који користи пловни објекат на води без дозволе као и онај ко му је то дозволио, тј. онај који му то није забранио. О инциденту који се десио 2. децембра обавијештен је инспектор за воде који је саопштио да ако буде реаговао онда мора забранити ДОО Водовод коришћење воде за водоснабдијевање, јер се вода незаконито користи од стране Водовода – наглашавају из СРК "Липљен".

Брана саграђена за потребе Термоелектране Пљевља

Седамдесетих година прошлог вијека на ријеци Ћехотини саграђена је брана и самим тим формирана вјештачка акумулација Отиловићи. То је урађено како би се омогућило уредно водоснабдијевање Термоелектране. Како у том моменту није било довољно воде за водоснабдијевање града, за ту намјену узет је дио воде из језера. Вода из акумулације одлази на водопостројење Плијеш, гдје се врши хлорисање и други третман, након чега се испоручује грађанима. Упућени тврде да се највише воде грађанима Пљеваља испоручује из ове акумулације, којом званично управља Електропривреде Црне Горе.

Из СРК "Липљен" наводе да не замјерају предузећу Водовод и локалној управи због непосједовања поменутих дозвола јер је тај проблем вишедеценијски, али им замјерају због њиховог прозивања других на одговорност.

– Непознавање права и обавеза није им сметало да се похвале да су спасили грађане од катастрофе (а највећа катастрофа је квалитет воде за пиће и без оваквих акцидената) – наводи Кнежевић додајући да су у СРК "Липљен" били дужни да јавности разјасне своје надлежности које су у складу са Законом о слатководном рибарству, и надлежности и обавезе ДОО Водовод које би требало да буду у складу са Законом о водама, а ипак нијесу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:52