Са недавног протеста мјештана Коњуха / -Јововић
16/09/2021 u 06:38 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Премијер да заустави сјечу шуме и исељавање

Концесионари захваљујући нашим шумама граде станове широм бивше Југославије и енормно се богате, док је народ овдје све сиромашнији, поручио је Страдо Бабовић

Мјештани поткомовских села затражили су јуче од премијера Здравка Кривокапића да хитно иницира измјену Закона о управљању природним ресурсима, наводећи да је досадашње државно газдовање шумама и водама нанијело непроцјењиву штету том крају. Казали су да би се на тај начин избјегле непријатне ситуације по питању експлоатације дрвне масе с подучја Коњуха, јер су, како су навели, мјештани спремни животима да спријече сваку даљу сјечу шуме. Поручили су да се Поткомовље, због дискриминаторске политике према локалном становништву, суочава са драстичним исељавањем народа.

– Људи из центара моћи годинама покушавају да протјерају наш народ са вјековних огњишта. Отимају нам шуме, воде, девастирају путеве, економски нас уништавају и не пружају могућност да радимо. Сада су почели и да нас хапсе само због тога што смо стали у одбрану својих вриједности, а самим тим и својих живота. Зато позивамо премијера Здравка Кривокапића да хитно иницира измјену Закона о управљању природним ресурсима како би се спријечила даља девастација овог простора. Поручујемо да од свога наума нећемо одустати, јер ми нијесмо људи који се продају за ситне паре – навео је мјештанин Страдо Бабовић.

Траже раскид уговора с концесионаром

Мјештани наводе да су јуче упутили захтјев Управи за шуме тражећи да хитно раскине уговор који је склопљен са компанијом "Бојкомерц" по питању експлоатације дрвне масе са тог подручја. Навели су да очекују позитиван одговор и доношење законских прописа који би били од користи за локално становништво, а не само за појединце.

– Ми смо јасно поручили да овуда више неће проћи ниједан камион концесионара који је немилице уништавао шуме. Зато смо од Управе за шуме затражили да раскине концесиони уговор, који је погубан и за државу и за народ. Тражимо да нас поштеде даљих непријатности јер и ми имамо право на живот. Питамо се треба ли неко овдје да изгуби живот због нечије самовоље? Сигурно да не –нагласио је мјештанин Свето Бабовић.

Нагласио је да народ Поткомовља не жели да трпи даље тортуре које им се, како тврди, константно намећу.

– Ми смо већ дуже изложени стравичном притиску од оних који не схватају шта је држава, а она је по дефиницији народ, територија и правни систем. Данас у нашој малој и сиромашној Црној Гори имамо толико милионера, а већина становништва једва саставља крај с крајем. Концесионари захваљујући нашим шумама граде станове широм бивше Југославије и енормно се богате, док је народ овдје све сиромашнији. Вријеме је да у Влади Црне Горе схвате да то више тако не може – казао је Бабовић.

Мјештани истичу да су њихови захтјеви оправдани, јер би, како тврде, свака даља сјеча шуме на том простору била погубна за локално становништо. Поновили су да би се, између осталог, сјечом шуме пореметили извори питке воде и, због стрмог терена, покренула бројна клизишта.

– Свако ко је донио одлуку да се сијече шума, која се од узвишења Равни простире према планини Црногора, није мислио добро овом крају. То је крајње сулуда намјера, јер се на овом потезу налазе бројна водоизворишта с којих се неколико села напаја водом. Поред тога, у питању је стрми терен који је подложан клизиштима. Познато је да су се у прошлости на том простору дешавале велике лавине с трагичним последицама. Такође, транспортом шуме додатно би се девастирали, ионако уништени путеви који воде до наших села – нагласила је предсједница Мјесне заједнице Коњухе Вера Ћирић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:07