ilustracija / - фото: Википедија
15/06/2021 u 15:54 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Приморје ће током туристичке сезоне имати уредно водоснабдијевање

Министар екологије, просторног планирања и урбанизма Ратко Митровић захвалио се експертима са Универзитета Црне Горе и региона који су на научним основама анализирали резултате издашности изворишта Боље Сестре

Црногорско приморје ће током туристичке сезоне имати уредно водоснабдијевање, али Регионални водовод не може усамљено водити политику заштите изворишта Боље Сестре, јер надлежне институције морају доносити одлуке сходно јасним и законом дефинисаним овлашћењима, поручио је изврђни директор Водовода Горан Јеврић, javqa MINA.

На постројењу "Боље Сестре" данас су презентоване мјере истраживања и заштите тог изворишта, које је реализовао Регионални водовод уз подршку ЕБРД и предприступних фондова Европске уније (ЕУ), укупне вриједности око 500 хиљада ЕУР.

Јеврић је објнасио да је Регионални водовод са стратешким партнером ЕБРД и кроз предприступне фондове ЕУ покренуо активности које су резултирале финансијском подршком за реализацију та два значајна пројекта.

-Захваљујући којим ћемо први пут у Црној Гори на научним основама добити јасне препоруке и закључке за доносиоце одлука у ком правцу треба креирати политике заштите изворишта Боље Сестре од даљег пада издашности, примјеном одрживих модела који имају мјерљиве резултате одмах након доношења одлука- казао је Јеврић.

Он је поручио да на основу свих параметара, са којим располаже Регионални водовод, мође да истакнем да ће Црногорско приморје и током предстојеће туристичке сезоне имати уредно водоснабдијевање.

-Али Регионални водовод не може усамљено водити политику заштите изворишта Боље Сестре, јер надлежне институције морају доносити одлуке сходно јасним и законом дефинисаним овлашћењима-рекао је Јеврић.

Министар екологије, просторног планирања и урбанизма Ратко Митровић захвалио се експертима са Универзитета Црне Горе и региона који су на научним основама анализирали резултате издашности изворишта Боље Сестре.

-И недвосмислено показали да је пад издашности директна посљедица нелегалне експлоатације пијеска и шљунка, због чега је ниво корита ријеке Мораче спуштен са десет на око четити мнв, што је осим пада издашности изворишта, довело и до пада нивоа вода у бунарима локалног становништва, такође за око 3-4 -казао је Митровић.

Он је додао да се не смије дозволити да због експлоатације пијеска буде угрожена туристичка сезона, и да су у том смислу разматрали неколико варијатних рјешења, са акцентом на спремност система да хитно реагује ако буде требало и током сезоне.

Митровић је указао да је издашност изворишта 2005.године износила 2660 л/с (литара по секунди), 2009.године 2180 л/с, а да је прошле године на преливу било 334 л/с.

-Инспекцијски и други надлежни органи морају хитно реаговати да се зауставе ове нелегалне активности, јер не смијемо угрозити водоснабдијевање Црногорског приморја-закључио је Митровић, саопштено је из Медиабироа.

Наводи се да резултати анализе указују да је утицај антропогеног фактора доминантан разлог смањења издашности изворишта и да је неопходно хитно зауставити експлоатацију пијеска и шљунка у кориту ријеке Мораче како би била спријечена даља девастација изворишта Боље Сестре.

Истиче се да је потребно је предузети хитне мјере како би извршили санацију корита Мораче.

-Тако што ће се снимити стање корита Мораче у угроженој зони и предузети хитне мјере на санацији највећих неравнина и удубљења са најнижим котама- каже се у саопштењу.

Наводи се да је затим потребно примијенити техничка рјешења за враћање нивоа Мораче у природно стање са циљем заштите издашности изворишта Боље Сестре и истовремено, са усвајањем техничких рјешења за враћање нивоа Мораче, израдити пројекат регулације њеног корита у односу на садашње стање.

-У оквиру пројекта регулације примијенити економске маханизме који ће искључити сваку могућност додатне експлоатације шљунка у ИИ зони заштите изворишта- истиче се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 23:36