Учесници састнка одржаног у Тивту / -Фото Радио Тиват
09/07/2024 u 07:05 h
Ljiljana ČelebićLjiljana Čelebić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Primorske opštine hoće smostalno da upravljaju najvrednijim resursom

Ukidanje Јavnog preduzeća (ЈP) Morsko dobro i vraćanje ingerencija primorskim opštinama zaključak je drugog sastanka Radne grupe ispred Zajednica opština za promjenu Zakona o morskom dobru, koji je јuče održan u Tivtu.

Sastanku su prisustvovali predsјednici primorskih opština: Kotor, Tivat, Herceg Novi, Bar, Ulcinj, potpredsjednice Opštine Budva i predstavnice Zajednice opština Crne Gore Mišela Manojlović i Sanja Živković.

– Radiće se na novoj zakonskoj regulativi koja će definisati tu oblast. Suština je da ako želimo decentralizaciju i ako želimo da idemo u Evropsku uniju, moramo poštovati i zakone. Mora se vratiti opštinama na upravljanje najvredniji resurs, to je zona obalnog područja. Nadam se da će vrijeme pokazati da je to najispravnija odluka koju su primorske opštine donijele u poslednjih više godina – kazao je predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović.

image

Учесници састанка одржаног у Тивту

-Фото: AGENCIJA CGNEWS

Kako prenosi Radio Tivat, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Јokić rekao јe da će radna grupa kreirati i Vladi i nadležnim institucijama uputiti nekoliko predloga u vezi sa ukidanjem JP Morsko dobro.

– Koliko god smo imali ovakvih i sličnih inicijativa u proteklih sedam godina, otkako sam ja uključen, nikada se do današnjeg dana nije ovo dogodilo, da imamo predstavnike svih šest primorskih opština apsolutno jednoglasne u ovoj inicijativi – naglasio je Јokić.

On vjeruje da će svi politički akteri u Crnoj Gori, s obzirom na to da su svi čelnici opština iz različitih stranaka, razumjeti da ova inicijativa nema političku pozadinu, već je to apel za razvoj gradova na primorju, jer nije moguće, kako je kazao, funkcionisati tako što će jedno preduzeće gazdovati gradovima.

Inicijativa će biti upućena svim nadležnim institucijama

Član Radne grupe i potpredsjednik Opštine Tivat Jovan Brinić saopštio je da je ciljano dogovoren sastanak sa čelnicima opština na primorju radi zauzimanja stavova po najvažnijim pitanjima, kako bi radna grupa mogla da nastavi sa aktivnostima.

– Nikada jednostavnije i brže nismo donijeli zaključke, a po najvažnijem pitanju gdje se vidi prava decentralizacija i želja za njom, a to je vraćanje ingerencija upravljanja morskom obalom. Zaključci idu u pravcu da se ide na ukidanje Javnog preduzeća Morsko dobro u ovom obliku i da se sve ingerencije vrate primorskim opštinama – kazao je Brinić i dodao da je radna grupa dobila zadatak, zna u kom pravcu treba da radi, a u najskorijem periodu izaći će sa konkretnom inicijativom, koja će biti upućena svim nadležnim institucijama.

Predsjednik Opštine Ulcinj Genci Nimanbegu istakao je da je ovo odlična vijest za Ulcinjane.

– Konačno imamo isti stav. Više ne možemo dozvoliti da Morsko dobro upravlja našim prostorom, da planira prostor, ubira prihode i da sam odlučuje gdje će adresirati, ne primjenjuje zakonska rješenja i vrši diskriminaciju nad građanima opštine Ulcinj. Ovo je naš politički stav, ali i stav odgovornih ljudi, koјi će sve donisioce odluka na nivou države natjerati da podrže naš predlog – kazao je Nimanbegu.

Raičević: Naš stav se koncipira na razvojnih politikama

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević kazao je da je inicijativa potekla od Radne grupe koja je formirana sa nivoa Zajednice opština, kao jedan od prioritetnih zadataka da se pokrene preispitivanje zakonskog rješenja koje tretira morsko dobro.

– Naš stav je iznad politike i koncipira se na razvojnih politikama. Ovo je u saglasju sa najavljenim izmjenama i dopunama zakonskih rješenja o lokalnoj samoupravi gdje se predlaže decentralizacija, a složićete se sa mnom da je nemogućnost lokalnih uprava da upravljaju najvrednijim resursom, tipičan primjer centralizacije. Mi u Baru imamo problem i zaštićeno područje Nacionalnog parka Skadarsko jezero, tako da je izazov upravljanje razvojnim politikama još i veći. Raduje me činjenica i ohrabren sam da smo svi došli do zajedničkog stava i tako ćemo dalje i djelovati – objasnio je Raičević.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić kazao je da je ovo istorijski momenat jer su se svi predsjednici primorskih opština saglasili da je potrebno ukinuti Morsko dobro što se, kako јe rakao, kao potreba ukazalo još prije 20 godina.

– Svi smo saglasni da je potrebno ukinuti Morsko dobro i da treba ići ka Vladi i Skupštini Crne Gore. Definisano je da će opštine ubuduće upravljati svojom obalom. Bez obzira ko iz koje partije dolazi, nije bilo različitih mišljenja – naglasio јe Katić i istakao da je sastanak prošao sa visokim stepenom konsenzusa i svi učesnici sastanka podržali su ukidanje Morskog dobra i vraćanje ingerencija opštinama.

(VIDEO) Opštinama više nadležnosti ne zbog funkcionera, nego građana

On јe kazao da očekuje da će Tivat i Herceg Novi, nakon gašenja Morskog dobra, formirati zajedničko preduzeće i upravljati trajektnom linijom Lepetane – Kamenari.
Potpredsjednica Opštine Budva Jasna Dokić kazala je da EU baštini decentralizaciju, te da se Morsko dobro kosi sa tim.

– Naš glavni resurs je izuzet iz naših ingerencija. Tražimo da se obala vrati našim gradovima. Mišljenja smo da ne treba ići na izmjene, već izraditi novi zakon. Nadamo se da će Vlada podržati ovakav predlog koji je u interesu svih opština primorja – rekla јe Dokić.

Učesnici sastanka očekuju da će Vlada i Skupština Crne Gore prihvatiti ovakav jedinstven stav primorskih opština.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. septembar 2024 22:57