Кошница доста, али меда мало / -Б.Је.
22/08/2021 u 06:35 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Приноси меда испод просјека

Меда је било нешто више него прошле године али недовољно за економско пчеларство. Сусрећемо се са низом неруспјешних пчеларских сезона и може се говорити већ о неизвјесном бављењу пчеларством, казао је Жарко Драгашевић

Пљеваљски пчелари и ове године прошли су са приносима меда испод просјека. У кошницама су у просјеку нашли од пет до десет килограма меда, што није на задовољовајућем нивоу. Приноси се разликују од села до села, и од тога да ли су пчелари током зиме пчеле селили на југ.

- Меда је било нешто више него прошле године али недовољно за економско пчеларство. Сусрећемо се са низом неруспјешних пчеларских сезона и може се говорити већ о неизвјесном бављењу пчеларством - казао је у изјави за новинаре предсједник Удружења пчелара "Матица", Жарко Драгашевић уз напомену да су пчелари на југу Црне Горе прошли боље.

Према ријечима Драгашевића у појединим селима претходних година су се пчелари успјешно бавили пчеларењем, али ове године била је лоша паша, посебно у селу Глибаће.

-Сезона је била толико лоша да људи не памте такву. Сви који су пчеле селили у Глибаће углавно су били на великом губитку - каже Драгашевић и додаје да су лоши приноси меда условили и да његова цијена буде знатно већа.

-Углавном килограм меда на простору пљеваљске општине ове године се продаје по 12 еура. Иначе у последње вријеме знатно је порасла и цијена меда у сусједној Србији, гдје се прошле године килограм багремовог меда могао купити за три еура- појашњава Драгашевић.

Од више пљеваљских пчелара смо претходних дана дознали да ће због узастопно неколико лоших сезона у пчеларењу број кошница смањити или да ће се практично прекинути да баве овим послом. Посебно је велико незадовољство код старијих пчелара који у читавом послу не виде никакву економску рачуницу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:37