Радови на водоизворишту Опачица / -к.м.
10/11/2021 u 07:58 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Приоритети МЗ Зеленика – изградња пута ка Рујеву и извориште Опачица

Пројекат санитарне заштите изворишта Опачица којег већ годинама угрожавају отпадне воде на списку је капиталних инвестиција Општине, предвиђених за наредну годину

У Мјесној заједници Зеленика - Кути ни у овој години, коју је обиљежила пандемија вируса корона, не одустају од кључних пројеката- изградње пута ка Рујеву и Обалици и санитарне заштите изворишта Опачица.
Предраг Вујновић, предсједник МЗ, подсјећа да су на иницијативу мјесне заједнице, уз помоћ Општине Херцег Нови и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, и ове године обезбијеђена средства за завршетак пута према Рујеву и за изградњу бистијерне на Обалици.
-Добили смо 15.000 еура. То су намјенска средства од којих ће се 10.000 еура употријебити за завршетак пута ка Рујеву и 5.000 за бистијерну на Обалици. Сматрам да ћемо овим потезом и за сеоска домаћинства на Рујеву и околини, која имају стоку, обезбиједити нових 100 кубика воде у сезони, када пресуше извори. Осим тога, циљ реализације ових пројеката је оживљавање готово напуштених, а врло привлачних села - казао је Вујновић.

image

Предраг Вујновић

-к.м.

Прошле године је окончано бетонирање километра макадамског пута од Рујева до Обалице изнад Зеленике, у вриједности од 55. 000 еура. Средства су, поред мјештана, обезбиједили Општина Херцег Нови, Управа јавних радова и Министарство пољопривреде и руралног развоја.
Пројекат санитарне заштите изворишта Опачица којег већ годинама угрожавају отпадне воде на списку је капиталних инвестиција Општине, предвиђених за наредну годину.
-То је велики пројекат и за Општину, вриједан од 600.000 до милион еура, а ријеч је о комплетној заштити изворишта Опачица и изградњи канализационе мреже. То не може Општина сама да уради. Сви се залажемо да пројекат заживи, да вода буде чиста. Важно је што хитније да то радимо. Јер, ако чекамо да се Опачица загади, онда нам је џаба работа. Очекујем да ће наредне године пројекат да уђе у капиталне инвестиције и јавне радове, казао је Вујновић.

Побољшати безбједност ђака

-Прије неколико дана са представницима Општине смо разговарали о неопходности подизања нивоа безбједности ђака, који похађају ОШ " Илија Кишић", која се налази крај изузетно фреквентне магистрале. Предвиђено је да се у близини школе постави комплетна саобраћајна сигнализација, уради тротоар до Кумбора и изгради потпорни зид код великог потока са оградом. Ради сигурности, планирано је да се уреди паркинг код школе, који ће користити родитељи, када доводе дјецу у школу. Стари пројекат би требало да се доради и да иде на терет Управе јавних радова и Министарства капиталних инвестиција, каже Вујновић.
Истакао је важност сарадње мјесних заједница са Општином која, како наглашава, свима излази у сусрет, указавши на то да су највеће пројекте у МЗ Зеленика-Кути започели 2017. године.


Оливера Доклестић, директорка ДОО Водовод и канализација, казала је да су радници у претходном периоду уредили објекте, машинску салу, јавне површине и читаво чвориште у зони водоизворишта Опачица. При крају је сређивање документације за водопривредну дозволу у зони заштите Опачице, најзначајнијег водног ресурса, поред филтер станице у Мојдежу.
-Одлука о зонама санитарне заштите изворишта Опачица 2010. године је, из формалних разлога, суспендована. Промијенила се и законска регулатива, али Опачица се мора чувати, јер је вода незамјењив ресурс, истиче Доклестић, нагласивши да су много радили на стварању предуслова за добијање водопривредне дозволе.
-Пописани су сви објекти – у зони захвата 2 и 3 има 500 септичких јама. Узети су узорци ради испитивања квалитета земљишта, како бисмо знали шта се све спирањем убацује у тај водозахват. Пописали смо пољопривредна добра и газдинства и на ширем ареалу. То мора да буде озбиљан програм, објаснила је Доклестић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 17:45