Учешће у раду конференције узело преко 100 успјешних жена / К.М.
16/04/2022 u 06:20 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Регионална конференција жена Западног Балкана: Процват и препород женског предузетништва

Врло је важно подизати свијест о положају жене у нашем друштву, и изаћи из неких традиционалних оквира који су наметнути патријахалним друштвом, оцијенила је Наташа Грдинић

Регионална конференција жена Западног Балкана, под називом "Жене од утицаја: вријеме је за преокрет", одржана је у Херцег Новом у организацији Импакт Института. Учешће у раду конференције узело је више од 100 успјешних жена из региона. Једна од организаторки конференције, Јелена Вулетић, истакла је да је ријеч о првој конференцији овог типа у Црној Гори.

-Оно што је нама било важно, и на шта смо ставили акценат на првом панелу је како опоравити бизнис након пандемије. Како сматрамо да је и ментално здравље много важно и да је у ствари то нешто што треба да сачувамо у овим изазовним временима, креирале смо и други панел који смо назвале "Све је у глави". Кроз први панел говорили смо конкретно који су то начини да се жене у бизнису охрабре, кроз други како да сачувамо ментално здравље, а кроз трећи дио конференције додатно ћемо се едуковати како бисмо унапређивале наше вјештине - рекла је Вулетић.

Према ријечима Вање Бокун Поповић из Центра за интегралне студије "Спознај непознато" из Београда, након двије године пандемије жене предузетнице се суочавају не само са привредним и емотивним, већ и биолошким факторима.

- Да би их превазишли морамо да се гледамо, да разговарамо, да будемо заједно. Данас више него икада, када женско предузетништво преузима силне домене у друштву, битно је да се овакве манифестације одржавају. Овдје видимо жене из региона, које имају главну заједничку тему, а то је процват и препород, што је суштина и жене и женског предузетништва - рекла је Бокун Поповић.

Специјална гошћа Карен Медокс

Специјална гошћа конференције била је Карен Медокс, амбасадорка Велике Британије у Црној Гори, која је истакла да је веома важно организовати догађаје који промовишу једнакост жена и мушкараца.

-Мислим да заједно можемо много научити, али морамо се и подржавати и показати да су жене на лидерским позицијама нормална ствар. Много је других жена које су као и ми, које настављају да преиспитују друштвена очекивања и које остварују успјешне резултате, како за себе тако и за своје државе - казала је Медокс.

Извршна директорица и партнер у интернационалној компанији ЦММ, Наташа Грдинић, сматра да су овакви догађаји изузетно значајни за побољшање положаја жена у бизнису.

- Врло је важно подизати свијест о положају жене у нашем друштву, и довести је до тога да разумијемо који је стварно наш положај, да изађемо из неких традиционалних оквира који су наметнути патријахалним друштвом, да се овако окупљамо и да размјењујемо искуства - поручила је Грдинић.
Ана Кентера из агенције Алтер Модус, оцијенила је, да конференције посвећене женама и њиховом предузетништву прилика за жене које воде компаније да размјене искуства и спознају да су проблеми и изазови са којима се суочавају слични код свих.

Конференцији су у име Oпштине Херцег Нови присуствовали потпредсједник Мирко Мустур и секретар за туризам, економски развој и инвестиције Ненад Витомировић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 20:35