/ Фото: Адем Софтић
10/06/2021 u 07:19 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
StoryEditor

Прва рода у ЦГ у музејској витрини: Перко Родић постао вјечни симбол Берана

Чувени Перко дошао је 2012. године у Беране и то на врло симболичан датум- након 150 година од оснивања града

Познати фотограф Адем Адо Софтић из Берана одлучио је да прву роду која је долетјела у Црну Гору и која је свила своје гнијездо у Полимској улици у Беранама смјести у музејску витрину. 

Адо каже да је то урадио четири године након је роду, нажалост, пронашао мртву на обали Бистрице.

Чувени Перко дошао је 2012. године у Беране и то на врло симболичан датум- након 150 година од оснивања града. То је била прва рода која је од 1896. дошла и свила своје гнијездо у Црној Гори. Зато је Адо уз помоћ пријатеља успио да Перку обезбиједи музејску витрину какву заслужује.

image
Фото: Адем Софтић

- Угинулог Перка Родића на вријеме сам однио у Подгорицу, у Природњачки музеј Црне Горе, у мајсторске руке професионалног препаратора Алена Татара, а онда сам четири године чекао да реализујем идеју и смјестим га у музејску витрину у којој ће његова љепота доћи до пуног изражаја. Перко Родић је птица која је са партнерком започела беранску и црногорску причу дугу скоро читаву деценију, наставља да живи у пуном сјају, у витрини са двоструком расвјетом и таблом са угравираним подацима- казао је Софтић. 

image

Фото: Адем Софтић

- Фото: Адем Софтић

Перко је угинуо без своје партнерке на ушћу Бистрице у Лим 10. фебруара 2017. године.

Софтић се годинама бави проучавањем рода које се годинама враћају у Беране и у свом гнијезду уживају са својим младунцима. 

Izdvojeno

24. jul 2021 00:17