Са ранијих протеста  / Фото: Дан
09/12/2021 u 05:57 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радници са сјевера писали Кривокапићу: Због дискриминизације блокираћемо путеве

Бићемо принуђени да организујемо протесте испред надлежних институција, као и ограничену блокаду саобраћајница, поручили су они

Иницијативни одбор бивших радника из једанаест стечајних предузећа са сјевера Црне Горе упутио је захтјев за финансијску помоћ предсједнику Владе Здравку Кривокапићу, предсједнику Скупштине Алекси Бечићу, скупштинском Одбору за економију, буџет и финансије и Министарству за економски развој.

Они надлежне моле да нацрт закона о остваривању финансисјке подршке лицима која су била запослена у привредним друштвима у сектору рударске и металске индустрије, предложен од стране Министарства економског развоја, допуне и тиме обухвате и бивше раднике из стечајних предузећа са сјевера Црне Горе.

-То су предузећа из којих су радници по сили стечајног закона, мимо њихове воље и њихове кривице, избачени из сталног радног односа и послати на бирое рада као незапослени, у просјеку са десетогодишњом накнадом од 33 еура и пензијама, за већину пензионера стечајаца, мањим од 200 еура. Предложеним нацртом обухваћени су само бивши радници Боксита, Жељезаре и КАП-а, који су иначе имали плате изнад државног просјека и отишли у пензију под повлашћеним условима на основу специјалис закона. Узели су и отпремнине на десетине хиљада еура, које није узео нико од бивших дискриминисаних радника-стечајаца са сјевера Црне Горе- истиче се у захтјеву.

Наводе да је друга очигледна дискриминација извршена последњим Законом о ПИО, који је из постојећег обрачуна пензија избацио десет лошијих година радног стажа.

-Не примјењује се закон на обрачун пензија стечајним жртвама транзиције, који су добили минималне пензије испод 200 еура умјесто просјечних, управо због обрачунатих тих најлошијих десет година радног стажа са бироа рада, гдје су се нашли услед стечаја, насталог због нестручног и незаконитог пословања од стране једнопартијског руководства предузећа- истиче се у захтјеву.

Бивши радници на крају истичу како се надају да ће бити удовољено њиховом захтјеву.

-Нећемо по трећи пут дозволити да будемо дискриминисани. У супротном, бићемо принуђени да организујемо протесте испред надлежних институција, као и ограничену блокаду саобраћајница. Упутићемо и захтјев Уставном суду Црне Горе за оцјену уставности предложеног дискриминаторног нацрта закона- поручују обесправљени радници са сјевера Црне Горе

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:14