Фото: ТВЦГ (Скриншот)
08/09/2021 u 20:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Таблоиди ширили говор мржње, распламсавали тензије

Претходних дана већина медија у Црној Гори била је на висини задатка, а њихови новинари су преносили оно што су видјели

Већина медија у Црној Гори професионално је извјештавала претходних дана, али на њихов рад сумњу су бацили они који су ширили дезинформације, и објављивали лажне или полуистините вијести.

То кажу у Друштву професионалних новинара уз поруку да се још једном доказало колика је уствари улога медија у кризним ситуацијама, јавља ТВЦГ преноси портал РТЦГ.

Значај је велики, а из портала БУКА поручују да је публика та која мора одлучити - хоће ли конзумирати садржаје који се баве пропагандом.

Претходних дана већина медија у Црној Гори била је на висини задатка, а њихови новинари су преносили оно што су видјели.

Да су тако изјештавали сви, слика би била другачија и боља. Но, дио медија ипак је био саучесник у подизању тензија.  

-Посебно негативну улогу у подизању тензија имали су медији из Србије, већина медија из Србије, не наравно сви, који су ширили дезинформације, десничарки медији, таблоиди из Црне Горе и Србије су ширили говор мржње, распламсавали вјерске, националне тензије, да не причам о појединим телевизијама из Србије које су се малтене директо умијешале и које су позивале на насиље, помињале су проливање крви- каже Мила Радуловић из Друштва професионалних новинара Црне Горе.

Поједини коментари и полутачне информације додатно су продубили кризу, и опет наметнули питање- колико је важна улога медија у кризним ситуацијама?

Много, одговарају из Друштва професионалних новинара.

-Нажалост, већина новинара и медија изгубила је оно што је премиса свега овога, а то је јавни интерес. И наша огоромна одговорност за све што се дешава професионално праћење извјештавање, анализа. Ја понављам већина нас греши и у овом и сваком другом послу битна је намјера и битан је циљ-наводи Радуловићева.

У једној од колумни главни и одговорни уредник Буке Александар Трифуновић, написао је да је мржња у јавном простору подигнута на најјаче, до даске. Зашто? Зато сто новинари не третирају истину на исти начин.  

-То је суштина новинарског посла. Нема али. Или ћете се бавити истином ма како она одговарала неком или неодговарала и никако пропагандом. Оно што ја видим у регији је да је велики број, готово више од половине се бави пропагандом. Ја мислим да је то наш највећи проблем- навео је у изјави за ТВЦГ Александар Трифуновић, уредник портала БУКА.  

А проблем ћемо имати док год будемо допуштали да нас медији уче како да размишљамо, а не како да промишљамо.

-Медији који вам говоре како треба да размишљате су наши највећи непријатељи. Медији који вас позивају да промишљате да отварате права питања су они које гледаоци треба да конзумирају. Ја мислим да је то толико одлично и та правила су давно написана какви медији постоје, само је до публике- закључио је Трифуновић.  

Јер је публика та која бира шта ће да гледа, слуша или чита.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 14:52