Објекат задужбинске школа у насељу Србина / -к.м.
26/12/2021 u 14:44 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Реконструкција задужбинске школе након 40 година олакшаће похађање наставе за око 250 ученика

Једно од рјешења је да у реконструисаном објекту буде одјељење Поморске школе, с обзиром да је ту некад била Српска закладна поморска школа чиме би се изашло у сурет за око 250 ученика који тренутно похађају наставу у Котору

Фирма Инг -инвест из Даниловграда, радиће пројектну документацију за реконструкцију задужбинске школе у херцегновском насељу Србина.Фирма из Даниловграда доставила је најповољнију понуду на тендер који је расписала Управа јавних радова, а у току је потписивање уговора за израду Идејног рјешења и Главног пројекта реконструкције објекта. Како је појаснио Боро Лучић, вршилац дужности директора Управе јавних радова, уговорена вриједност израде техничке документације је 44.000 еура. Уговорени рок за израду идејног рјешења је 30 дана, а за Главни пројекат четири мјесеца.

- Пројектни задатак усаглашавали су Министарство просвјете, Агенција за изградњу и развој и Управа за јавне радове.
Објекат може бити вишенамјенски, за потребе основне или средње школе, подразумијева уређење спортског игралишта и враћање објекта својој намјени- саопштио је Лучић.
Једно од рјешења је да у реконструисаном објекту буде одјељење Поморске школе у оквиру СМШ "Иван Горан Ковачић", с обзиром да је ту некад била Српска закладна поморска школа. Тиме би се олакшало похађање наставе за око 250 ученика који тренутно похађају школу у Котору.
Како саопштавају из локалне управе, финансирање овог пројекта ушло је у предлог државног буџета за наредну годину, у висини од 1,8 милиона еура.

Катић писао ургениције, одговора није било

Градоначелник Стеван Катић још 2018.године писао је читав низ ургенција ка претходном министарству, са захтјевом за конструктивном санацијом задужбине, с обзиром да су по новом катастарском премјеру из 1980.и 1990.године, формално укњижени као титулар. Повратне информације није добијао, а Катић је подвлачио да је Министарство просвјете било обавезно да обезбиједи средства за извођење хитних радова конструктивне санације урушеног објекта. Тражио је да ресорно министарство врати задужбинки објекат Фондацији "Задужбинска школа у Србини", којој га је и одузела, односно Општини, као оснивачу Фондације.


Из Општине кажу да је рјешавање овог проблема покренуто са мртве тачке након 40 година.
- Однос какав смо имали према задужбинама у Херцег Новом био је поражавајући, због чега смо и сматрали да имамо посебну обавезу да све те објекте обновимо, посебно задужбине које су људи остављали Херцег Новом, односно свом граду. Међутим, након оних година када је то одузимано, али и од земљотреса 1979. године тај објекат тавори запуштен и драго нам је што смо пуно активности уложили у претходном периоду да се објекат искористи и валоризује - наглашавају из локалне управе.
Подсјећамо, око опустјеле школе у насељу Србина, задужбине Јована Бошковића, Ђура Ђуровића и Јевросиме Лакетић, у којој је до земљотреса 1979. године радила Основна школа "Милан Вуковић" дуго година вођен је судски спор око власништва над објектима и земљиштем.Са једне стране Министарство просвјете и поменута основна школа, а с друге Фондација "Задужбинска школа у Србини". Током маратонског судског процеса, школа је пропадала и сада ће коначно бити реконструисана и приведена намјени.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 16:04