/ - Фото: Дан
19/05/2022 u 06:44 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ријеке у Рожајама затрпане смећем, у шумама одлажу стари намјештај

Од смећа нису поштеђене ни приградске шуме, па ни шумски комплекси удаљени од градског подручjа

И поред тога што бројне локалне организациjе и савјесни грађани редовно упозораваjу на неправилно и нелегално одлагање отпада, стање животне средине у рожајској општини jе све алармантније.

Из НВО "Авлиjа" наглашаваjу да су, усљед неселективног одлагања отпада, загађене риjеке и ваздух на простору читаве Црне Горе, а да државна и локалне власти не чине довољно на изналажењу одрживих и траjних рjешења.

-Годинама се само прича о проблемима дивљих сметлишта и оснивању регионалних депониjа и рециклажних центара, али се све завршава само на причи. Стање животне средине у нашоj општини jе алармантно, првенствено због дивљих депониjа у кориту Ибра и осталих риjека, као и на излетиштима и дубоко унутар шумских комплекса. Да jе стање краjње забрињаваjуће, наjбоље се може видjети током мапирања дивљих депониjа. Приликом снимања филма о стању животне средине заиста смо наишли на невjероватне сцене. Шумски комплекс Хаљ jе претворен у огромну депониjу jер се на том простору налази више стотина дивљих депониjа. Градска депониjа Мостина и jош три локациjе на потезу Ибарске магистрале према селу Баћ претрпане су смећем коjе је у директном додиру с коритом Ибра у ком се налази огромна количина отпада – казали су у НВО "Авлиjа" и наглашаваjу да се без подизања еколошке свиjести грађана и сарадње између становништва, локалних власти, НВО сектора, мjесних заjедница и средстава информисања не може доћи до било каквог рjешења у области заштите животне средине.

Казне од 500 до 1.500 еура

Начелник рожаjске Комуналне полициjе Менсур Календер jе, у изjави за РТР, рекао да jе нелегално одлагање отпада наjчешћи проблем с коjим се суочава та служба.

-И поред тога што свакодневно пишемо налоге за казне у области нелегалног одлагања отпада, коjе наjчешће завршава у риjекама, нисмо задовољни постигнутим резултатима jер одређени грађани и даље остаjу непослушни – рекао jе Календер указујући да казне у области кршења закона у овоj области за физичка лица износе 500 еура, а за правна лица између 1.000 и 1.500 еура. Он jе апеловао на неодговорни дио становништва да поведе рачуна о чистоћи, jер у супротном, комунални полицаjци су у сваком моменту спремни да напишу налоге за покретање прекршаjних поступака

Наjвећи критичари коjи су препознали проблем загађивања животне средине су група младих ентузиjаста коjи дjелуjу кроз организовање акциjа чишћења дивљих депониjа, а нарочито путем Феjсбук странице "Очистимо Рожаjе".

image

Фото: Дан

- Фото: Дан

Администратори те странице путем видео-записа и слика са терена скрећу пажњу неодговорним грађанима и органима коjи се баве заштитом животне средине, указуjући на огромне проблеме усљед неправилног одлагања отпада.

Из организациjе истичу да се отпад налази на сваком мjесту, поред магистралних путева, риjека, потока и удубљења па чак и поред контеjнера. Наводе да од смећа нису поштеђене ни приградске шуме, па ни шумски комплекси удаљени од градског подручjа.

image

Фото: Дан

- Фото: Дан

-Несавjесни грађани одлажу свакакав отпад поред путева и то раде потпуно несметано. Недавно смо, поред заобилазнице око Рожаjа, у Црњи, затекли скоро нов кауч коjи jе неко ту оставио, а у оближњоj шуми jе остављена гарнитура намјештаја за дневну собу. Питамо те особе зашто намjештаj нису некоме поклонили?! Иако редовно jавно указуjемо на овакве и сличне проблеме несавjесни грађани као да нам пркосе па све више крше законе у овоj области, истакли су из администатори поменуте ФБ странице.

На присуство огромних количина отпада и дивљих депониjа указала jе недавно на сjедници локалног парламента одборница БС-а Хаjриjа Калач. Она jе позвала надлежне да се наjодлучниjе обрачунаjу са загађивачима околине, кроз казнену политику.

Да jе еколошка свиjест поjединих грађана Рожаjа недовољно развиjена, показуjе и то што поjединци коjи желе да се ослободе своjих кућних библиотека књиге jедноставно остављаjу разбацане поред градских контеjнера. Поводом jедног од таквих инцидената коjи се недавно десио реаговала jе Мирсада Шаботић, професорица у Гимназиjи "30. септембар" позиваjући грађане коjи не желе књиге да их jедноставно поклоне тоj средњошколскоj установи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:16