Селимовић / -Фото: М. Нововић
25/12/2021 u 05:53 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Роми из бјелопољског насеља Ракоње почели да се исељавају

Наша кућа уз реконструисану магистралу више није била сигурно мјесто за живот и безбједан прилаз, стога сам моро да се одселим, каже Ненад Селимовић

Одрживо стамбено збрињавање у Бијелом Пољу најважније је за ромску заједницу, посебно за становнике насеља Ракоње, каже Исмет Селимовић, један од представника ове популације.

Селимовић истиче да је овај проблем, истина нешто мањих размјера, присутан и у насељу Стројтаница, али и за Роме из насеља Недакуси.

Због неизвјесности, немања крова над главом и не рјешавања питања стамбеног збрињавања Роми из насеља Ракоње почели су да се исељавају. Исмет Селимовић се нада брзој реакцији надлежних, и наглашава да би за ромску заједницу у насељу Ракоње то било вишеструко корисно.

-Очекујем да ћемо се састати да ријешимо тај проблем. Без становање, нема ни школовања ни запосљавања. Да некако зауставимо евентуалне проблеме на овом дијелу трасе магистралног пута, чиме су и животи мојих сународника у Ракоњама угрожен- истиче Селимовић.

Роми који живе у насељу Ракоње истичу да су им из Општине Бијело Поље обећавали да ће проблем становања бити ријешен, али да се ништа не мијења. Они су упозорили да је прелазак преко магистрале између два дијела насеља велики проблем, посебно за дјецу. Наглашавају да реконструкцију трасе пута поједини сада нијесу у стању да приђу својим кућама. Проблем је и метална ограда дуж магистралног пута, која је постављена након реконструкције овог путног правца.

-Морао сам да се одселим из Ракоња и спас потражим на другом, многио лошијем мјесту. Живим са кћерком која је инвалидно лице, а наша кућа уз реконструисану магистралу више није била сигурно мјесто за живот и безбједан прилаз. Зато смо се одселили, уз наду да ће се неко сјетити да нам обезбиједи нормалне услове за живот-каже Ненад Селимовић.

Сарадник на Ромактед програм Савјета Европе Рафет Мулић, сматра да није поента гдје ће се Роми смјестити већ да то насеље, како предлаже, постане занатски центар и да они имају адекватне услове за интеграцију у друштвену заједницу.

Роми истичу да је Бијело Поље прва општина која је отворила Канцеларију за питање Рома у којој је запослена Ромкиња. Истичу да је предсједнику Општине Петру Смоловићу, као пријатељу Рома и доприносу инклузије, прошле године уручено признање у Бриселу, али наглашавају да би све то требало да обавеже надлежне да на пуно конкретнији начин размишљају како да се ријеше проблеми становања Рома.

-Ромска заједница у Бијелом Пољу очекује ефикасну реакцију надлежних органа, посебно предсједника Општине, са надом да коначно започне градња објеката за становање Рома која је требала да почне ове године, али ништа од тога-каже Ринго Селимовић.

Из Општине Бијело Поље кажу да је на подручју Ракоња планиран зелени појас и да није дозвољена никаква градња. Због тога је неопходно измјештање насеља на другу локацију.

-Становници насеља Ракоње упознати су о потенцијалном измјештању на другу локацију. Са њима су обављени разговори у више наврата и узети у обзир њихови предлози по питању те нове локације. Радна група, која се бави овим питањем, у два наврата обишла је Ракоње и припремила извјештаје о броју објеката и власништву. Тренутни објекти немају грађевинску дозволу. Надамо се да ћемо интензивном кампањом успјети да убиједимо Роме из насеља Ракоње да прихвате становање на другој локацији - кажу из Општине Бијело Поље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 18:05