/ -Фото: Дневне новине Дан
10/06/2021 u 06:23 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Роми у Бару гладни, голи и боси живе на сметлиштима

У насељима Сололана и под Волујицом више од педесетак породица живи нба рубу егзистенције

У дјеловима насеља Соколана и под Волујицом, означеним као црне еколошке тачке у општини Бар у последњих 20 година на ивици егзистенције живи педесетак ромских породица. Иако се ова насеља налазе на само неколико стотина метара од центра града, хигијенски услови су испод сваког минимума. Гладни, голи и боси живе на сметлишту.

Насер Краја, самостални савјетник за мањинска права и слободе у Општини, подсјећа да већи дио припадника ромске и египћанске популације на територији општине живи у неформалним насељима под Волујицом, у Соколани, Сутомору код одмаралишта Црвеног крста, док је мањи број тих насеља распоређен на осталом дијелу територије општине.

-Према нашим истраживањима, у тим насељима живи око 265 становника, углавном у импровизованим лименим објектима и у доста нехуманим условима. Ти су објекти обично изграђени на државном земљишту, што додатно усложњава процес легализације, а самим тим и подршке у смислу побољшања услова становања и обезбјеђивања комуналне инфраструктуре. Када је ријеч о опремљености, подаци показују да је мањи број домаћинства прикључен на електромрежу, водовод и канализацију, али немају приступ интернету и осталим технолошким достигнућима - каже он.

Наглашава да локална власт има посебну улогу у реализацији мјера за унапређење положаја Рома и Египћана у приоритетним областима живота, као што су образовање, запошљавање, адекватно становање, приступ здравственој и социјалној заштити, прибављање личних докумената и заштита од дискриминације.

-Приступило се изради документа који ће на квалитетан начин третирати њихове потребе и сва питања везана за рјешавање проблема с којима се суочавају. Локални акциони план за социјалну инклузију Рома и Египћана у општини Бар за период 2020-2022. године представља плански акт којим локална управа дефинише мјере за спровођење политике у правцу суштинске и одрживе интеграције ове популације у свим друштвеним областима. Локална управа кроз низ активности у току свог свакодневног функционисања пружа им подршку и помоћ, с циљем обезбјеђивања егзистенцијалних потреба и побољшања квалитета живота. Већина припадника ромске и египћанске популације су лица у стању социјалне потребе, па им Општина Бар често излази у сусрет, како самостално, тако и у сарадњи са Центром за социјални рад и Општинском организацијом Црвеног крста. Предузете мјере и активности у циљу побољшања положаја Рома и Египћана резултирале су веома значајним и видним, али не и посве довољним позитивним промјенама - каже он, и додаје да су покренули процес идентификације и стварања базе података припадника РЕ популације као могућих корисника социјалног становања, а као предуслов за приступање изради и доношењу два доста значајна документа из те области- локалног програма социјалног становања и одлуке о социјалном становањ

Представник ромске и египатске заједнице Вилсон Нерда истиче да је посебан проблем свих породица неријешено стамбено питање. Каже да се у последњих годину дана ништа није поправило.

-Наш народ живи на локацијама на којима има највише смећа, тражећи тако рјешење свог најболнијег питања, крова над главом. Одговора и помоћи ни од кога. У 21. вијеку живимо без воде, струје, канализације, људи преживљавају у катастрофалним условима. Узалуд наши вапаји да нам се ријеши питање крова над главом. Написали смо многе представке, жалбе, али до данас је све било узалуд. Апелујем на Владу и Општину да се што прије позабаве овим проблемом. Контактирао сам многе невладине, али и владине организације, апелујући да нам се изађе у сусрет и помогне у решавању бројних проблема - каже он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
БАРРОМИ
25. april 2024 13:56