/ фото Дан/Ратковић
17/06/2021 u 10:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Рожаје сјутра 13 сати без струје

Грађани Рожаја струју неће имати од седам до 20 сати због санирања значајног оштећења на проводницима далековода „Беране-Рожаје”

Потрошачи из Рожаја биће сјутра 13 сати без струје, због санирања далековода, који је оштечен сјечом шуме супротно Закону о енергетици, саопштено је из Црногорског електропреносног система .

Из те компаније су објаснили да грађани Рожаја струју неће имати од седам до 20 сати због санирања значајног оштећења на проводницима далековода „Беране-Рожаје”.

Из ЦГЕС-а су казали да су већ други пут, непознате особе док су сјекле шуму у траси далековода "Беране – Рожаје", обориле стабло на проводнике.

Како су казали због тога су оштећене и деформисане средња и доња конзола стуба бр 73. Наводи се да је у оба случаја, далековод значајно вријеме био ван погона, а самим тим и општина Рожаје без напајања електричном енергијом.

- Овакви учестали инциденти угрожавају не само погонску и статичку сигурност далековода, што директно за посљедицу има прекиде у напајању потрошача електричном енергијом, већ представљају опасност и за локално становништво, као и за „извршиоце- упозорили су из ЦГЕС-а.

Из те компаније су казали да свему томе треба додати и ванредни ангажман њихових екипа одржавања, као и додатни, не мали, трошак којем ће ЦГЕС бити изложен.

Из ЦГЕС-а су апеловали на несавјесне појединце да престану са таквим дјеловањем и да без претходне консултације са ток компанијом не сијеку дрвеће у траси далековода, како не би била угрожена безбједност људи, погонска спремност електроенергетских објеката и како не би долазило до прекида напајање електричном енергијом.

- Подсјећамо на члан 221, став 4 Закона о енергетици у којем децидно пише да „Власници и носиоци других права на непокретностима које се налазе испод, изнад или поред енергетског објекта не смију вршити радове или друге радње којима се онемогућава или угрожава рад и функционисање енергетског објекта, без претходног одобрења енергетског субјекта који је власник, односно корисник енергетског објекта- навели су из ЦГЕС-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

22. septembar 2021 00:15