/ фото Дан/Ратковић
17/06/2021 u 10:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рожаје сјутра 13 сати без струје

Грађани Рожаја струју неће имати од седам до 20 сати због санирања значајног оштећења на проводницима далековода „Беране-Рожаје”

Потрошачи из Рожаја биће сјутра 13 сати без струје, због санирања далековода, који је оштечен сјечом шуме супротно Закону о енергетици, саопштено је из Црногорског електропреносног система .

Из те компаније су објаснили да грађани Рожаја струју неће имати од седам до 20 сати због санирања значајног оштећења на проводницима далековода „Беране-Рожаје”.

Из ЦГЕС-а су казали да су већ други пут, непознате особе док су сјекле шуму у траси далековода "Беране – Рожаје", обориле стабло на проводнике.

Како су казали због тога су оштећене и деформисане средња и доња конзола стуба бр 73. Наводи се да је у оба случаја, далековод значајно вријеме био ван погона, а самим тим и општина Рожаје без напајања електричном енергијом.

- Овакви учестали инциденти угрожавају не само погонску и статичку сигурност далековода, што директно за посљедицу има прекиде у напајању потрошача електричном енергијом, већ представљају опасност и за локално становништво, као и за „извршиоце- упозорили су из ЦГЕС-а.

Из те компаније су казали да свему томе треба додати и ванредни ангажман њихових екипа одржавања, као и додатни, не мали, трошак којем ће ЦГЕС бити изложен.

Из ЦГЕС-а су апеловали на несавјесне појединце да престану са таквим дјеловањем и да без претходне консултације са ток компанијом не сијеку дрвеће у траси далековода, како не би била угрожена безбједност људи, погонска спремност електроенергетских објеката и како не би долазило до прекида напајање електричном енергијом.

- Подсјећамо на члан 221, став 4 Закона о енергетици у којем децидно пише да „Власници и носиоци других права на непокретностима које се налазе испод, изнад или поред енергетског објекта не смију вршити радове или друге радње којима се онемогућава или угрожава рад и функционисање енергетског објекта, без претходног одобрења енергетског субјекта који је власник, односно корисник енергетског објекта- навели су из ЦГЕС-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:32