/ FOTO: MGG
04/11/2021 u 06:13 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Руде на подручју Андријевице неискоришћено богатство

Испитивања показала да у клисурама ријеке Лим, и то у мјесту званом Сућеска, постоје налазишта вулканита

Бројни подаци указују да општина Андријевица, поред других развојних рeсурса, посједује и рудно богатство, чијом би адекватном експлоатацијом могли да се остваре позамашни приходи.

На то указују и испитивања која су још прије Другог свјетског рата вршена у дијелу села Коњухе када је на локалитету званом Сревреница констатовано да се налази руда сребра.

Испитивања су показала да у клисурама ријеке Лим, и то у мјесту званом Сућеска, постоје налазишта вулканита. Евидентирана су и налазишта мермера и то у дијелу планине Жољевице, која се налази изнад села Слатина и Забрђе и на подручју села Цецуни и Кути.

Да налазишта мермера представљају развојну шансу Андријевице, потврђује и чињеница да је у другој половини прошлог вијека испод Жољевице формиран погон за његову експлоатацију, који је у једном моменту упошљавао преко 100 радника. Тај погон је годинама успјешно радио док у транзиционим процесима није доживио неславни крај као и сва андријевичка предузећа.

У међувремену, бројни инвеститори, како домаћи тако и страни, мјеркали су поменута налазишта мермера и других рудних богатстава, али су сви углавном одустајали због неповољног привредног и политичког амбијента који је владао у Црној Гори. Интересовање за активирање новог рудокопа у Жољевици и за експлоатацију вулканита из Сућеске недавно су исказали и неки кинески инвеститори, али су на крају рекли да није прави момент да инвестирају у Црну Гору.

Послије тога, ова рудна богатства привукла су интересовање реномираних фирми из Словачке и Пољске, које су вољне да отпочну неки вид производње на поменутим локалитетима. То потврђују и одговорни из локалне управе, наводећи да све зависи од Владе која газдује природним ресурсима.

- Наша делегација је недавно боравила у Пољској и Словачкој, јер су инвеститори из тих земаља показали интересовања за налазишта мермера у Жељевици и вулканита у Сућеској који се, између осталог, користи за припремање асфалтне подлоге. Они су нам предочили да се ради о изузетним ресурсима који представљају развојну шансу читавог краја. То је предочено и одговорнима у Влади Црне Горе од којих очекујемо да ће предузети одговарајуће мјере да ову иницијативу око валоризације рудних богатстава у нашој општини преточимо у дјело. Рачунам да ће се у овом случају поједноставити административне процедуре и да ће се, кроз експлоатацију рудног богатства, отворити нова радна мјеста у нашем крају, те да ће читава заједница од тога имати значајне користи - казао је за "Дан" предсједник општине Андријевица Жељко Ћулафић.

Он је нагласио да је убијеђен да се ради о исплативом послу.

-Некадашње предузеће "Мермер" годинама је радило успјешно. То значи да и данас, уз осавремењавање производње, слична фирма може да буде успјешна. Погубно је што је те производне погоне неко намјерно затворио и фирму препустио пропадању, док су радници завршили на бироу рада. Зато се те грешке морају исправљати ако желимо бољу будућност за Андријевицу – поручио је Ћулафић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

21. april 2024 10:52