Petnjica / FOTO: Zajednica opština
27/06/2024 u 07:32 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sa sastanka Zaјednice opština Crne Gore poručeno: Razvoj sjevera značajan za ukupni prosperitet Crne Gore

Zajedničkim i posvećenim radom sa nivoa lokalnih samouprava i države može se mnogo postići u razvoju brojnih potencijala sjevera, poručeno je sa okruglog stola "Izazovi i perspektive regionalnog razvoja u Crnoj Gori: Kako do održivog i uravnoteženog razvoja", koji je јuče održan u Opštini Petnjica

Zajedničko djelovanje bi značajno doprinijelo ukupnom prosperitetu Crne Gore, navodi se u saopštenju Zaјednice opština Crne Gore (ZOCG).
U uvodnom dijelu događaja govorili su domaćini, predsjednici Opštine i SO Petnjica Samir Agović i Mehmed Adrović, predsjednica Skupštine Glavnog grada i predsjednica Skupštine Zajednice opština Crne Gore dr Jelena Borovinić Bojović kao i generalna sekretarka ZOCG Mišela Manojlović.
Ističući značaj saradnje sa Zajednicom opština Crne Gore, predsjednik Opštine Petnjica poručio je da u ovoj lokalnoj samoupravi čine sve da se pokrene situacija na bolje kada je u pitanju razvoj sjevera. On je istakao važnost izgradnje saobraćajne infrastrukture, posebno putnih pravaca prema Rožajama i Tutinu, pozivajući Vladu Crne Gore i EU da finansijski podrže ove projekte. Agović je apelovao i da se što prije uspostavi granični prelaz sa Srbijom na teritoriji Opštine Petnjica.
Borovinić Bojović je izrazila uvjerenje da je integrisani i sveobuhvatni pristup ovom izazovu, koji podrazumijeva sinergijski rad svih nivoa uprave u okviru njihovih nadležnosti, jedini pravi put koji će dovesti do cilja.
Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović je istakao da su ljudi sa područja sjevera veoma uspješni u svim djelovima svijeta gdje žive i rade, dodajući da bi zato trebalo i u našoj državi uspostaviti sistem koji će im omogućiti da svoje potencijale ostvaruju kod kuće.
Ambasador Hrvatske Veselko Grubišić imao je prezentaciju o regionalnom razvoju u njegovoj državi, naglašavajući izuzetnu važnost saradnje lokalnih i centralnih vlasti.
Generalna sekretarka Zajednice opština Mišela Manojlović govorila je o turizmu kao pokretaču regionalnog razvoja u Crnoj Gori.
Na okruglom stolu govorili su i predstavnik Ambasade Slovenije Borut Valenčić, predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ranko Bogavac, predstavnica Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja Sjevera Olivera Blagojević, Adis Ličina iz Opštine Petnjica i Miljan Šestović, predstavnik Privredne komore Crne Gore.

Politika diverziteta i decentralizaciјe

Ono što je uslov svih uslova su svakako bolje saobraćajne veze. O tome koliko su one važne, najbolje svjedoči to koliko je samo jedan tunel koji je nedavno pušten u probni rad učinio za bolju dostupnost ovog kraja kako njegovim stanovnicima, tako i ljudima koji se bave biznisom i turistima. Znam neke moje sugrađane koji nikada prije nisu posjetili ovaj kraj, a od kada je omogućen saobraćaj tunelom već dva puta su boravili ovdje i to mnogo govori – poručila je ona.
Borovinić Bojović je ocijenila da nam je potrebna politika diverziteta i decentralizacije, uključujući i decentralizaciju investiranja, korišćenja lokalnih ljudskih i prirodnih resursa, kao i promovisanje ekonomske raznovrsnosti.


Zajednica opština pomogla lokalnim samoupravama u dobijanju projekata vrijednih preko 10 miliona eura

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 07:32