Gašenje požara u Nikšiću / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć, DAN
16/08/2024 u 22:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šaljaj: Četiri romske porodice ostale bez krova nad glavom, potrebna hitna reakcija nadležnih

Četiri romske porodice ostale su bez svojih domova zbog razornog požara u naselju pod Trebjesom - saopštio je predsjednik Romskog savjeta Mensur Šaljaj.

- Dvadeset naših sugrađana, među kojima su i djeca, sada je bez krova nad glavom, bez sigurnog utočišta koje je do juče bilo njihovo jedino mjesto za miran život. Iako smo zahvalni što u ovoj strašnoj nesreći nije bilo ljudskih žrtava, bol zbog gubitka njihovih domova, koji su godinama gradili s velikim trudom, ne može se riječima opisati - kazao je on.

Ovo je, kaže, težak udarac za zajednice koje se već bore s brojnim izazovima.

- A sada se suočavaju s neizvjesnošću i strahom za budućnost. Svjesni smo da su pogođene porodice u izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji, te da su njihove mogućnosti za obnovu domova i normalizaciju života krajnje ograničene - istakao je Šaljaj.

(FOTO/VIDEO) Nikšić: Izgorele barake u naselju Budo Tomović

Zahvalio je Opštini Nikšić, koja je brzo reagovala i osigurala privremeni smještaj za ugrožene porodice.

- Posebno želimo zahvaliti gospodinu Miljaimu Deliji na njegovoj neumornoj posvećenosti i efikasnoj koordinaciji pomoći, što je u ovom trenutku od neprocjenjive važnosti. Međutim, ovdje ne smijemo stati. Ovim putem upućujemo hitan apel Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, kao i svim relevantnim institucijama, da pruže neophodnu podršku ovim porodicama. Potrebna je hitna akcija kako bi se osigurao trajan smještaj i omogućio povratak dostojanstvenog života onima koji su u jednom trenu izgubili sve - apelovao je Šaljaj.

Solidarnost i zajedništvo su, poručuje, sada važniji nego ikada.

- Ova tragedija nas podsjeća na to koliko smo svi povezani i koliko je važno da ne ostavimo nikoga iza sebe. Vjerujemo da ćemo uz zajednički napor uspjeti prebroditi ovu tešku situaciju i pomoći našim sugrađanima da ponovno izgrade svoje domove i živote - zaključio je Šaljaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 04:07