Пројекат Мира Магделинића и Саре Калач / -В.Ра.
10/05/2022 u 06:20 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сара Калач и Миро Магделинић награђени на државном такмичењу у кодирању: Пројекат за безбједност ученика у саобраћаjу

Предвиђени су инсталациjа мjерача брзине и звучног сигнала, постављање семафора,те изградња вjетрењаче коjа би струјом напаjала све околне објекте, наводи Адмир Реброња, један од ментора награђених ученика ОШ „Братство – jединство” из Рожаја

Ученици Основне школе "Братство – jединство" из Скарепаче код Рожаја, Сара Калач и Миро Магделинић, награђени су на националном такмичењу у кодирању уз коришћење микробита, за наjкомплексниjи код. Како jе саопштено из те образовне установе, Калач и Магделинић су награђени за проjекат под називом "Безбjедност дjеце у саобраћаjу", на такмичењу одржаном у Подгорици, на коjем су учествовали тимови ученика из око 80 школа.

”Сара Калач истиче да им jе за израду проjекта било потребно двадесетак дана, а Миро Магделинић додаје да jе задовољан што је учествовао на државном такмичењу и то сматра привилегијом

Сара Калач истиче да им jе за израду проjекта било потребно двадесетак дана. Она се нада да ће програм заживjети jер су за то добили обећање од надлежних. Миро Магделинић додаје да jе задовољан што је учествовао на државном такмичењу и то сматра привилегијом.

– Поносан сам што jе ово такмичење стекло популарност наше школе и града. Награда ми ниjе много битна, колико jе битно рjешење проблема са коjим се суочавамо децениjама, а наjважниjе од свега jе учествовати на неком такмичењу – сматра Магделинић.

Велико интересовање ученика за микробит клуб

Менторка награђеним ученицима била jе и Илда Бабић Калач, професорица енглеског jезика, коjа jе истакла да су у школи основали микробит клуб.

– За учлањење у клуб владало је велико интересовање наших ученика. Сигурна сам да ће у будућности бити jош проjеката коjи ће бити сjеме будућих иновациjа. На такмиченњу jе требало препознати конкретан проблем са коjим се суочава школа и понудити рjешење. Након разговора са ученицима одлучили смо се за тему "Недостатак саобраћаjне сигнализациjе у близини школе", што jе дугогодишњи проблем са коjим се суочаваjу наши ученици. Ово jе jединствена прилика да га риjешимо и унаприjедимо безбjедност дjеце у зони школе – рекла jе Бабић Калач.

Један од ментора награђених ученика, Адмир Реброња, каже да су у школи сви поносни на награду коjу су освоjили Сара Калач, ученица деветог разреда, и Миро Магделинић, ученик осмог разреда.

– Поносни смо на наше ученике. Риjеч jе о проjекту коjим би требало да буде риjешен jедан од круциjалних проблема са коjима се суочаваjу наши ученици. Наиме, риjеч jе о рjешавању безбjедности ученика приликом доласка у школу и одласка кућама. Након што jе проjекат наших ученика награђен, већ смо предузели одређене активности на овом плану – каже Реброња, истичући да проjекат предвиђа изградњу вjетрењаче коjа би струјом напаjала све замишљене обjекте коjи би били постављени дуж Jадранске магистрале.

– Предвиђена jе инсталациjа мjерача брзине и звучног сигнала, те постављање семафора, а све захваљуjући идеjама наших ученика. У проjекат jе било укључено око 20 ученика, а њих 10 jе константно било на задатку – појашњава Реброња, наjављуjући нови проjекат, коjи подразумиjева квалитетно снабдиjевање водом ОШ "Братство – jединство".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 20:43