/ - ФОТО: Министарство здравља
14/12/2021 u 09:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Секулић: Црногорски држављани са дигиталним ковид сертификатом могу у ЕУ

Даље истиче да је важно jе да грађани знаjу да jе ЕУ дигитална потврда валидна 14 дана од посљедње дозе вакцине

Риjечи министарке здравља др Jелене Боровинић Боjовић, коjа jе 30. септембра поручила да ће црногорско здравство бити дио ЕУ и приjе званичног приjема, потврдио jе европски комесар за проширење Оливер Вархељи. Црна Гора jе финализовала све процедуре да би се повезала са системом Дигиталног ковид сертификата ЕУ. То значи да ће црногорски држављани већ од 24. децембра, како очекуjемо, моћи слободниjе да путуjе у земље ЕУ, наводи директор генералног директора Директората за jавно здравље у Министарству здравља Александар Секулић

 - Ускоро очекуjемо да буде завршена и апликациjа, а у међувремену, сваки држављанин Црне Горе коjи jе вакцинисан Фаjзер и Астра Зенека вакцином (и све остале коjе пизнаjе ЕМА) моћи ће, уз приказ QР кода са потврде коjу може користити и у папирноj и електронскоj форми, слободно прелазити границе ЕУ - саопштио је Секулић.

Он је подсјетио jавност да jе Министарство здравља, ради равноправног третмана свих имунизованих грађана, раниjе обезбиjедило бесплатне ПЦР тестове у сврху путовања свим грађанима коjи су вакцинисани Синофарм и Спутњик В вакцином jер се, у оквиру ЕУ дигиталног ковид сертификата, признаjе ПЦР тест коjи jе урађен у Институту за jавно здравље чиjи су налази међународно сертификовани.

Даље истиче да је важно jе да грађани знаjу да jе ЕУ дигитална потврда валидна 14 дана од посљедње дозе вакцине. ПЦР тест jе валидан 72 сата, а брзи антигенски тест 48 сати.

Грађани коjи су пребољели ковид -19 и коjима jе прошло више од 10, а мање од 180 дана од позитивног ПЦР теста такође испуњаваjу услов за слободно коришћење ЕУ дигиталног ковид сертификата.

Израда дигиталног ЕУ ковид сертификата имплементира се у оквиру проjекта "Е-услуге и дигитална инфраструктура" коjу имплементира УНДП у сарадњи са Министарством jавне управе, дигиталног друштва и медиjа, а финансира Европска униjа.

 - Ово jе прилика да захвалим свим колегама из здравственог система, али и УНДП-jу без чиjе предане подршке не бисмо остварили овако значаjан циљ. Морам напоменути и улогу тима министарке Тамаре Срзентић коjи jе био и остаjе наш саборац од првог дана - поручио је Александар Секулић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:29