Пожар у разбукталој фази / -В.Ра.
26/06/2021 u 07:15 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сметлиште на градској депонији у Рожајама букти, не помаже насипање земљом

Из локалне управе захтиjеваjу од надлежног министарства да што приjе покрене изградњу регионалног рециклажног центра што виде као једино рјешење проблема

Након што су прије неколико дана из рожајског одбора УРА упозорили јавност да становништво више села у рожаjскоj општини удише отровни дим коjи се годинама шири са главне градске депониjе, комунална служба и Служба заштите и спасавања су започели акциjу гашења пожара на одлагалишту отпада како би сприjечили еколошку катастрофу. У локалноj управи истичу да константно размишљаjу о изналажењу рjешења овог проблема али да им је за то потребна помоћ државе. Истичу да су у више наврата тражили да се састану са представницима Министарства екологиjе и прострорног планирања, те да за мjесец дана из овог ресора нису добили никакву повратну информациjу.

-Општина не може самостално да риjеши питање привременог одлагалишта коjе jе вишедецениjски проблем за коjи нам jе потребна подршка Владе. За санациjу депониjе требало би уложити више од милион еура али ни то не би могло траjно да риjеши проблем. Jедино рjешење видимо у израдњи регионалног центра – саопштавају из локалне управе у Рожајама.

image

Гашење пожара на депонију у Рожајама

-В.Ра.

Из Секретариjата за уређење простора и заштиту животне средине истичу да су урадили планску документациjу за изградњу трансфер станице са сортирницом и рециклажним двориштем, коjа jе упућена ресорном министарству.

-Општина jе приjе пар година добила зелено свjетло за реализациjу поменутог проjекта од стране страних партнера а ресорно министарство издало урбанистичко техничке услове 2018. године, али jе цjелокупан посао 2019. године остао без подршке са државног нивоа. Проjекат jе реализован код Центра за регионалну и међународну сарадњу Словениjе одакле смо добили обећање да ће они финансирати проjекат са 50 одсто укупне вриjедности за изградњу трансфер станице са рециклажним двориштем. Међутим, наша држава ниjе прихватила финансирање проjекта у преосталом износу – појашњава Русмир Џуџевић, секретар Секретариjата за уређење простора и заштиту животне средине.

Смрад допире до Тутина

Становништво околних села коjе jе суочено са проблемима узрокованим смрдљивим димом коjи се шири са сметлишта, у више наврата jе писало петициjе, али услед немогућности локалне управе да сама риjеши оваj проблем, по том питању ниjе урађено ништа. Дим са овог локалитета не труjе само сеоско становништво, већ у зависности од струjања вjетрова, смрад допире и до градске средине, а према тврдњама поjединаца, смрад се осjећа наводно и у сусjедном Тутину. Броjне организациjе које се баве заштитом животне средине наводе да се отпад са рожаjске депониjе слива у корито Ибра, а потом завршава у jезеру Газиводе, што jе потврђено приjе неколико година када су у акциjи чишћења поменутог jезера учествовали и грађани Рожаjа, на челу са тадашњим предсjедником општине Еjупом Нурковићем. Тада је из језера извађено неколико тона разног отпада.

Из локалне управе захтиjеваjу од надлежног министарства да што приjе покрене изградњу регионалног рециклажног центра. Истичу да ће формирати комисиjу коjа ће се бавити питањем одлагања комуналног отпада.

Директор Комуналног предузећа Назим Дацић назвао jе дезинформациjама, тврдње локалног становништва и поjединих организациjа коjе се баве заштитом животне средине, да отпад са депониjе загађуjе корито риjеке Ибар.

-Ми смо дошли до података да се на овоj депониjи може одлагати отпад и у наредноj децениjи, те да таj отпад не може имати додира са коритом Ибра. У сарадњи са Службом заштите радимо на гашењу пожара, коjи услед високих темпертура букти и поред тога што смо у више наврата отпад прекривали земљом – каже Дацић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 01:22