Opština Berane / foto: D.J.
04/08/2024 u 07:26 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

SO Berane nije ispoštovala preporuku MJU: Čekaju da Vlada inicira raspisivanje izbora

Iako je Ministarstvo javne uprave (MJU) 24. jula naložilo beranskom lokalnom parlamentu da u roku od deset dana sebi skrati mandat to se još uvijek nije dogodilo. Taj rok je istekao juče, ali od predsjednika Skupštine opštine Berane Mulina Rmuša nijesmo mogli dobiti odgovor na pitanje zašto nijesu ispoštovane preporuke resornog Ministarstva, jer se nije javljao na telefonske pozive.

Takođe,niko od nadležnih iz lokalne uprave nije bio spreman da komentariše datu situaciju, tako da je javnost ponovo ostala uskraćena za saznanje kakve planove odgovorni u Opštini Berane imaju kada je u pitanju rješavanje novonastale krize lokalne vlasti. 

Krizu vlasti u Beranama rješavaće novim lokalnim izborima

Milun Rmuš koji pripada Demokratskoj Crnoj Gori je prije nekoliko dana izjavio da je održao kolegijum sa šefovima odborničkih klubova i da ubrzo očekuje zvaničnu inicijativu za skraćenje mandata.

– Održao sam kolegijum sa šefovima odborničkih klubova na kom je bilo riječi o skraćenju mandata lokalnom parlamentu. Očekujem da će od odbornika ubrzo doći i zvanična inicijativa za održavanje sjednice na kojoj bi se to uradilo. Čim dobijem takvu inicijativu ja ću tu sjednicu sazvati- kazao je Rmuš, prije pet dana.

Nezvanično smo saznali da u međuvremenu nijedna od političkih partija koje participiraju u lokalnom parlamentu nije htjela da podnesu inicijativu za skraćenje mandata Skupštini opštine Berane. Propisi nalažu da je to mogla da uradi najmanje jedna trećina odbornika od 35 koliko ih broji aktuelni skupštinski saziv. Propisi, takođe, nalažu da u datoj situaciji Vlada treba da uputi predlog za skraćenje mandata Skupštini opštine, nakon čega slijedi raspisivanje izbora, našta su u svom mišljenju i ukazali iz Ministarstva javne uprave.

U slučaju da Vlada raspusti lokalni parlament, njega bi zamijenio Odbor povjerenika, a kada bi SO sama sebi skratila mandat, do vanrednih izbora bi o lokalnim pitanjima i dalje odlučivali odbornici koji bi od tog trenutka bili u takozvanom tehničkom mandatu.

Otpao dogovor sa Bošnjačkom strankom

Ovih dana se nezvanično moglo čuti da je, bez obzira na preporuke Vlade, vladajuća većina u Beranama, koju čine DF, sastavljen od Nove srpske demokratike, Demokratske narodne partije, Pokreta za promjene i Radničke partije, zatim Demokrate, Pokret Berane sad, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore, dogovorili sa jednim odbornikom Bošnjačke stranke da podrži izbor predsjednika Opštine Berane koji bi bio iz redova Demokrata. Nezvanično nam je potvrđeno da su u tom pravcu vođeni određeni razgovoro, ali da se do zamišljenog dogovora nije došlo.

-Bilo je razgovora da Bošnjačka stranka podrži izbor predsjednika Opštine Berane i da se tako spriječi održavanje vanrednih lokalnih izbora, ali se ispostavilo da je to u ovoj situaciji nemoguće, s obzirom da su zakonski rokovi za tako nešto istekli – kazao je jedan od odbornika iz vladajuće većine u Beranama.

U nalazu upravnog nazora, koji je prije desetak dana potpisao ministar Maraš Dukaj, piše da je rok za izbor predsjednika Opštine Berane istekao, i da su se stvorili uslovi za primjenu odredbi člana 66 stav 3 Zakona o lokalnoj samoupravi. Tim stavom je, kako se navodi, propisano da ako se predsjednik Opštine ne izabere u roku od 30 dana od prestanka mandata, na predlog Vlade ili trećine odbornika lokalnog parlamenta, Skupština donosi odluku o skraćenju mandata.

– Ministarstvo javne uprave konstatuje da je predsjedniku Opštine Berane prestao mandat podnošenjem ostavke, dana 13. juna 2024. godine, te da je rok za izbor predsjednika Opštine Berane bio 30 dana od dana prestanka mandata predsjedniku Opštine Berane -piše, između ostalog, u dopisu Ministartva javne uprave.

Sjednica Skupštine opštine Berane, koja je po hitnom postupku sazvana 25. juna, na kojoj je trebalo da se raspravlja o predlogu Odluke da se na mjesto predsjednika Opštine izabere Damjan Ćulafić još uvijek nije zvanično okončana. Naime, sjednica je prekidana nekoliko puta. Poslednji put je prekinuta 12. juna zbog nedostatka kvoruma, jer se na sjednici nijesu pojavili odbornici vladajuće većine koju čine DF, Demokrate, Pokret Berane sad, Prava Crna Gora i Ujedinjena Crne Gore. U skupštinskoj sali na početku zasijedanja našli su se samo odbornici opozicionih DPS-a i SNP-a.

U međuvremenu Ćulafić je, kao kadar Demokrata, izabran za ministra ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera u Vladi Crne Gore.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
IZBORIVLADABERANE
15. septembar 2024 14:37