Стеван Катић / К.М.
19/01/2022 u 07:39 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СО Херцег Нови: Удвостручили приход од пореза на непокретности

Херцег Нови је дуго година имао проблем с наплатом пореза на непокретности, па су и приходи по том основу били значајно мањи од сусједних општина, попут Котора, Тивта, Будве, али је током прошле године остварен у износу од скоро 6,2 милиона еура

Након тешке пандемијске 2020. која се одразила и на прошлу годину, Општина Херцег Нови је успјела да се финансијски консолидује.
Стеван Катић, предсједник општине, задовољан је буџетом за 2021. који је остварен на износ од око 18,5 милиона еура, посебно због тога што је 16 милиона еура из сопствених прихода.
-За све то је било потребно уложити велики рад и труд и од стране Секретаријата који се бави наплатом прихода и од нас који обављамо мониторинг на седмичном нивоу како се тај приход остварује и врло је похвално како и на који начин је то заокружено, казао је Катић.

Школа у Србини

Управа јавних радова је прије неколико дана потписала уговор са предузећем "Инг-инвест" из Даниловграда за израду идејног рјешења и главног пројекта реконструкције објекта Задужбине породице Бошковић-Ђуровић-Лакетић у Србини. Како је истакао први човјек града, објекат може бити вишенамјенски, за потребе основне или средње школе, подразумијева уређење спортског игралишта и враћање објекта својој намјени. Једно од рјешења је да у реконструисаном објекту буде одјељење Поморске школе у оквиру СМШ "Иван Горан Ковачић", с обзиром на то да је ту некад била Српска закладна поморска школа. Тиме би се олакшало похађање наставе за око 250 ђака који похађају школу у Котору.


Како додаје, Херцег Нови је дуго година имао проблем с наплатом пореза на непокретности, па су и приходи по том основу били значајно мањи од сусједних општина, попут Котора, Тивта, Будве, али је током прошле године остварен у износу од скоро 6,2 милиона еура.
-Сви скупа смо "засукали рукаве" да утврдимо због чега се то дешавало. С једне стране смо имали мање пореске стопе, док са друге стране нису били регистровани сви објекти који су изграђени на територији нашег града. Имали смо пуно нерезидената који нису измиривали своје обавезе, пуно објеката који су започети, а нису били завршени. Имали смо, такође, пуно привредника који нису пријављивали стварно стање. Тако смо увођењем инспекције и контроле од 2017. до 2021. године удвостручили пореза на имовину, те сада долазимо до циља, а то је отприлике 10 неопходних милиона пореза на имовину, објашњава Катић.

Бориће се за болницу Мељине

Катић сматра неприхватљивим затварање болнице Мељине. Сједница на ту тему по хитном поступку је заказана за 21.јануар.
- Борићемо се максимално да болница опстане. Урадићемо све да је сачувамо без обзира на то што постоје велики проблеми унутар читавог тог система. Иницирали смо састанак са представницима Владе и ресорних министарстава да се питање хитно ријеши, да држава преузме дио своје одговорности и својих обавеза. До затварања болнице неће доћи, уколико се обавезе које су у претходном периоду биле договорене и реализују. Неопходно је да плате обавезе према болници. Обавезе се односе и на све остале набавке, почевши од љекова, других трошкова, као што је електрична енергија, што иде мимо редовних средстава из Фонда здравства, који се користи за плате запослених тако да се тај буџет заокружи, до коначног рјешавања статуса болнице Мељине, објашњава Катић.


Општина планира низ значајних пројеката, међу којима је и реализација пројекта музејског комплекса Топаљске комунитади у циљу развоја културе и заштите културних добара.
Од значајнијих пројеката за ову годину издвојио је одвођење отпадних вода, уређење градских улица с нагласком на централну Његошеву, изградњу станова за расељена лица, изливање споменика бившем градоначелнику Мирку Комненовићу... У плану су и спосртски терени, дјечја игралишта, улагања у институције културе, попот реконструкције Дома културе у Бијелој и Дворане Парк. Преко Управе за јавне радове, за ову годину је планирано 16 пројеката, а међу њима посебно мјесто заузима изградња нове аутобуске станице с приступном саобраћајницом у Игалу.
-Осим аутобуске, указао бих и на пријеко потребан пут на Луштици и трајно рјешавање водоснабдијевања полуострва... Ту су и пројекти пасареле у Бијелој, канализације у Зеленици, путеви ка селима у залеђу, рјешавање питања проблематичних корита ријеке Суторине и потока Немила, покривање базена и изградња школе у Игалу, доградња Дневног центра за дјецу са сметњама у развоју, који ће збрињавати 27+ кориснике, као и реконструкција руиниране задужбине Мусића, обнова Омладинског центра, бастиона Св. Јеронима и санација Потковичасте куле- најавио је Катић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 14:03