Зграда СО Пљевља / -Б.Је
22/12/2021 u 06:39 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СО Пљевља у наредну годину преноси 4,46 милиона еура

Настављена је пракса да се новац преноси из године у годину, односно да се не утроши у планиране пројекте

Локална управа ни ове године није успјела да потроши новац који је имала на располагању. Наиме, настављена је пракса да се новац преноси из године у годину, односно да се не утроши у планиране пројекте. Према тврдњама из Општине, из ове у наредну годину биће пренијето 4,46 милиона еура.

-Ова средства су највећим дијелом намијењена за заштиту и унапређење животне средине,а због настале епидемије, високог раста цијена и недостатка на тржишту неких материјала и сировина, као и кашњења са еколошком реконструкцијом Термоелектране нису могли бити реализовани значајни планирани капитални пројекти, поручено је из локалне управе и појашњено да се за наредну годину планира већи износ буџетских средстава због средстава пренесених из ове године.

Из локалне управе тврде да су у овој години били изузетно успјешни у наплати планираних прихода по основу пореза на непокретности, односно да од планираних 2,7 милиона очекују наплату у износу од 2,5 милиона еура.

-До сада је наплаћено 2,328 милиона, а очекује се приход до краја 2021.године од око 2,5 милиона еура, тврде у локалној управи.

Плате за 315 запослених

-Предлог буџета Општине Пљевља у износу од 20,610 милиона еура је израђен у складу са смјерницама за припрему буџета јединица локалне самоуправе од 3.септембра 2021.године, достављеним општинама од стране Министарства финансија и за 1,384 милиона еура је изнад буџета за 2021. године, тврде у локалној управи.

Предлог буџета за наредну годину пред одборницима локалног парламента ће се наћи 28.децембра.

-Предлогом буџета за 2022.годину планирана су буџетска средства за 249 запослених у органима локалне управе и 66 запослених у јавним установама, укупно 315 запослених. Буџетом за 2021. годину планиране су зараде за 258 запослених у органима локалне управе и 58 запослених у јавним установама, односно укупно 316, тврде у локалној управи.

Кажу да су изненађени добром наплатом поменутог пореза.

-Оствареним приходом и другим примицима за период од 1.јануара до 30. новембра 2021.године од 17, 577 милиона еура, до краја 2021.године очекујемо реализацију изнад планираних 19, 225 милиона еура, саопштено је из Општине.

Током читаве године из локалне управе су стизале вијести да убирање прихода иде доста добро. С друге стране, из опозиционих локалних партија су критиковали локалну власт, коју чине кадрови ДПС-а, да не знају на који начин да потроше новац,односно да из године у годину преносе новац. Било је и критичара који су тврдили да ДПС кадрови не улазе у озбиљније послове јер, након политичких промјена на државном нивоу, не смију да узимају проценат, односно не смију да се "уграђују у цијене".

Из локалне управе су одговарали да воде одговорну финансијску политику, а кашњења у реализацији бројних пројеката су правдали проблемима везаним за расписивање јавних позива и честим нејављањем извођача радова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 14:56