ТЕРМОВИЗИЈСКИ ДРОН / - ФОТО: УПСУЛ
24/12/2021 u 08:08 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Спасилачки тимови управе поморске сигурности и управљања лукама добили најсавременији термовизијски дрон

Моћан термовизијски сензор који посједује дрон значајно унапрјеђује ефикасност приликом трагања и спашавања људских живота и пловних објеката током ноћи, што ће допринијети повећаном степену сигурности поморске пловдбе, саопштили су из УПСУЛ-а

Спасилачки тимови Управе поморске сигурности и управљања лукама (УПСУЛ) добили су један од тренутно најсавременијих термовизијских дронова у својој класи која ће им олакшати САР (трагање и спашавање) операције. УПСУЛ је тако значајно обновила своје техничке капацитете, који стоје на располагању свим државним органима у Црној Гори.

Компанија ДОО „Тенего гроуп” из Подгорице је УПСУЛ-у испоручила моћан термовизијски дрон ДЈИ Матрице 300 РТК, на којем је уграђен најновији и најмодернији системим из ваздухопловства. Дрон има  аутономију од 55 минута лета  уз веома високе перформанце и поузданост.

-Првенствена намјена дрона је трагање и спашавање људских живота на мору, мониторинг праћења спрјечавања загађења мора са пловних објеката, надзор нелегалног излова рибе, контрола заштићених подручја на мору, као и контрола и детекција кретања пловних објеката који не поштују брзнину кретања у Бококоторском заливу и ријеци Бојани - истичу из УПСУЛ, и додају:

- Моћан термовизијски сензор који посједује дрон значајно унапрјеђује ефикасност приликом трагања и спашавања људских живота и пловних објеката током ноћи,  што ће допринијети повећаном степену сигурности поморске пловдбе.

Иначе, успјешна обука обавља се уз стручан надзор испоручиоца, а велику захвалност изражавају Саши Драгојевићу, припаднику Службе заштите и спашавања из Подгорице, које је своје искуство подјелио са  спасилачким тимом, те се обука одвијала и на спасилачким чамцима на мору, гдје је дрон показао све своје  перформансе - обавјештавају из УПСУЛ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 06:17