(S lijeva na desno) Branko Pavić, Slobodan Babić i Rajko Lipovac / - ŽELJKO ŠAPURIć
12/07/2024 u 20:02 h
željko šapurićželjko šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Spomen dom "Mostovi prijateljstva‘‘ kao arhiv rezervnih vojnih starješina

U poodmaklim godinama i dosta lošeg zdravstvenog stanja, Nikšićanin Slobodan J. Babić, predsjednik Golijskog sabora kulture i internacionalni šahovski sudija, posjetio je Spomen-sobu rezervnih vojnih starješina ‘‘Mostovi prijateljstva‘‘ u Nikšiću.

Babić je bio u društvu sa Rajkom Lipovcem, poznavaocem vojničkog života i vještina.

- I ranije sam posjećivao Spomen-sobu, ali sam želio da vidim ambijent u novim, tek adaptiranim prostorijama. Оtišao sam sa namjerom da ostanem tridesetak minuta, a ostao sam čitavih tri sata. Оduševio sam se pri ulasku u prostoriju. Tu je sva istorija rezervnih vojnih starješina u slici i tekstu, ne samo grada Nikšića, već i dobrog dijela Crne Gore. Mnoštvo fotografija, tekstova, izjava pojedinaca, biografija ličnosti od Baja Pivljanina, Janka Vukotića... do naših dana - ističe Babić.

Sve je to sakupio, sačuvao, sredio, sistematizovao i izložio vrsni hroničar Branko Pavić. Tih nekoliko prostorija, od patosa do plafona, prekrivene su fotografijama i tekstovima o ljudima koji su dali mnogo u ovoj oblasti i koji su radom obilježili svoje vrijeme. Sve što je izloženo može biti dragocjeno i za ozbiljne istoričare i dobre pripovjedače.

 

Slobodan Babić ističe da je imao utisak da je boravio u muzeju i da je posjetio Аrhiv rezervnih vojnih starješina.

- Taj svojevrsni arhiv stvorio je Branko Pavić, veliki pregalac i neumorni društveni radnik koji je mnogo učinio na zbližavanju i povezivanju rezervnih vojnih starješina sa prostora bivše Jugoslavije, organizujući susrete, posebno sa Banja Lukom, Prijedorom, Suboticom, Bečejem, Novim Sadom, Vrbasom - kaže Babić i dodaje da je Pavić predsjednik Оrganizacije rezervnih oficira više od 40 godina i da je nosilac mnogih priznanja, pohvala, odlikovanja, republičkih i jugoslovenskih, ali za iskreni višedecenijski rad, njegov grad mu se još nije odužio na pravi način.

Iako u dubokim godinama Slobodan Babić, neumorni 84-godišnjak i danas ima mladalački entuzijazam. Spojio je Božji dar i nesebično davanje sebe društvu i gradu, a radni elan ga ne napušta. Stigne da svakog sretne, da odgovori na mnoga pitanja, objasni do detalja, da ugosti i ljudski isprati.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. septembar 2024 08:45